Chcete získat hypotéku na koupi pozemku?

Pokud uvažujete o možnosti získat hypotéku na koupi pozemku, je dobré vědět, že ačkoli většina bank hypotéční úvěry na koupi pozemku k pozdější výstavbě rodinného domu poskytuje, nejsou hypotéky na tento účel u některých bank příliš preferovány.

Bývají tak někdy poskytovány za méně výhodných podmínek, tj. např. s kratší dobou splatnosti či vyšší úrokovou sazbou než-li úvěry na jiný účel. Některé banky mohou vyžadovat i zajištění hypotéky jinou nemovitostí, než je kupovaný pozemek. Pro možnost získání hypotéky na koupi pozemku je - i ve vlastním zájmu klienta - třeba prokázat, že se jedná o pozemek určený k výstavbě rodinného domu. Musí se tedy jednat přímo o stavební parcelu (takový pozemek lze snadno identifikovat již podle listu vlastnictví -"výpisu z katastru nemovitostí", pokud je před parcelním číslem uvedena zkratka "st.") nebo musí být pozemek alespoň podle územního plánu určen k individuální výstavbě rodinného domu. Tuto skutečnost pak lze zjistit na příslušném stavebním resp. obecním úřadě a vyžádat si od něj potvrzení pro potřeby získání úvěru.
Vzhledem k tomu, že dochází ke změnám v územních plánech obcí a z toho plynoucímu nesouladu s evidencí pozemků v katastru nemovitostí, je velmi důležité v každém případě možnost stavby na vybraném pozemku ověřit na Obecním či stavebním úřadě v dané obci - pozdější opětovný prodej v případě, kdy na parcele stavět nelze, je totiž velmi obtížný.

Autor je inženýr ekonomie, odborník v oblasti finanční a pojistné matematiky a bankovnictví a provozovatel internetového portálu www.uverynabydleni.cz. Pro Bydleni.cz zpracovává poradnu o financování bydlení.
23.01.2004 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444