Čeští umělečtí skláři se představí ve Frankfurtu

Jan Frydrych PŮLKOULE SE DVĚMA 2013, broušené sklo, lepené. Foto: Jan Frydrych

Jan Frydrych PŮLKOULE SE DVĚMA 2013, broušené sklo, lepené. Foto: Jan Frydrych

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou představí na letošním veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem tvorbu dvaceti sklářských výtvarníků čtyř generací ze všech regionů České republiky. Výstava nazvaná SKLENĚNÁ REPUBLIKA patří zároveň k projektům připraveným pro Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2014, které bude oficiálně zahájeno v červnu.

V pátek 7. února bude v rámci veletrhu Ambiente slavnostně zahájena koncepční výstava českého autorského skla nazvaná SKLENĚNÁ REPUBLIKA. Název evokuje význam českého skla a sklářského sochařství ve světovém kontextu,  k němuž zásadně přispěla generace zakladatelů fenoménu moderního autorského skla reprezentovaná takovými jmény jako Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová nebo René Roubíček, ale zároveň připomíná, že u nás stále úspěšně působí desítky sklářských výtvarníků různých generací. V rámci Skleněné republiky se představí Vladimír Bachorik, Ilja Bílek, Josef Divín, Jan Frydrych, Stanislava Grebeníčková, Martin Hlubuček, Klára Horáčková, Lukáš Jabůrek, Zdeněk Lhotský, Ivana Mašitová, Alena Matějka, Jaroslav Matouš, Ivo Rozsypal, Petr Stanický, Bořek Šípek, Jiří Šuhájek, Věra Vejsová, Eva Vlasáková, Jaroslava Votrubová a Jiřina Žertová. „Není v České republice kraj, odkud by nepocházel nebo zde nepůsobil osobitý sklářský umělec“, uvádí kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Zdeněk Lhotský MÍSA VITRUCELL 2013, tavená plastika. Foto: Zdeněk Lhotský

Obdivuhodná je i šíře sklářských technik, teplých i studených, které dokáží čeští výtvarníci ve spolupráci se zdejšími zručnými skláři využít. Výstava tak prezentuje prostřednictvím uměleckých artefaktů z let 2009-2013 i pestrost aktuálních přístupů ke sklu jako prostředku uměleckého sebevyjádření, od tradičního sochařského přístupu po postmoderní vnímání světa. Právě popularizaci českého sklářství nejen doma, ale i v zahraničí považuje Muzeum skla a bižuterie, které je zřizováno ministerstvem kultury, za jednu ze svých priorit. K výstavě byl vydán také reprezentativní obrazový katalog.

Po debutu ve Frankfurtu nad Mohanem čeká výstavu SKLENĚNÁ REPUBLIKA jako součást Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2014 její česká premiéra v Jablonci nad Nisou, kde bude v prostorách kostela sv. Anny k vidění přes celou prázdninovou sezónu. V rámci letošního jabloneckého Trienále se dále uskuteční také nekomerční přehlídka aktuální produkce více než 70 současných českých i zahraničních sklářských a bižuterních firem nazvaná TRENDY.DESIGN. PRODUKCE, mezinárodní výstava středních a vysokých škol A.TO.MY!  a Mezinárodní bižuterní sympozium.


K modernímu pojetí výtvarné práce se sklem svým dílem a aktivitami zásadně přispěl René Roubíček (nar. 1922). Více si o něm přečtete v tomto článku:
René Roubíček pětaosmdesátiletý
30.01.2014 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444