Cesta ke zdravému spánku

Skutečnost, že k pohodlnému a zdravému spánku potřebujeme kvalitní matraci, je již dostatečně známá. Pokud však chceme spát na opravdu kvalitním lůžku, potřebujeme ještě jednu důležitou součást – lamelový rošt. Předním českým výrobcem lamelových roštů je společnost AHORN CZ. S jejím majitelem a výkonným ředitelem, Ing. Pavlem Koňarikem, jsme si povídali na téma zdravého spaní, přínosech vhodně konstruovaného lůžka i o trendech na trhu lamelových roštů.

Jak by podle Vás mělo vypadat optimální lůžko?


Zdravotnické statistiky ukazují, že téměř sedmdesát procent naší populace má zjevné potíže s páteří. Kromě sedavého způsobu života má tyto potíže mnohdy na svědomí špatná postel, proto lékaři doporučují předcházet těmto problémům kvalitním lůžkem. To by mělo být složeno z kvalitní matrace - latexové, pěnové nebo sendvičové - a z lamelového roštu. Tato kombinace nejlépe udržuje páteř v přirozené poloze, to znamená při ležení na zádech v jejím fyziologickém tvaru a při ležení na boku ve tvaru přímky. Správné lůžko by navíc mělo při obracení lehce pružit a minimalizovat tlak mezi tělem a lehací plochou. Vyšší tlak totiž nutí

člověka často měnit polohy ležení, což snižuje kvalitu odpočinku a odčerpává síly.


V čem tkví hlavní výhoda a přínos lamelového roštu?
 

Kvalitní rošty obsahují lamely lepené z několika vrstev dřeva, což zajišťuje jejich pružnost. Počet lamel roštu se liší typ od typu, avšak z hlediska optimálního rozložení zátěže jsou doporučovány rošty s minimálně 28 lamelami. Pružné lamely dokáží reagovat na zatížení konkrétních ploch postele a účelně tak udržují tělo ve správné poloze. Dnes již na trhu najdeme celou řadu lamelových roštů – od pevných přes polohovací až po polohovací poháněné motorem. V posteli s vypolohovaným roštem pod hlavou je možné pohodlně číst a v případě nemoci i jíst, zdvižení lůžka v oblasti nohou zase pomáhá lepšímu krevnímu oběhu. Mírné zvýšení polohy nohou totiž usnadňuje odtok krve a ulehčuje tak srdci. Polohováním nohou se navíc dosáhne symetrie v oblasti kolen a pánve, odstraní se napětí a přetížení kolem kyčlí, uvolní se bederní oblast i kříž. Výrobci nabízí i rošty vybavené tzv. ramenní kolébkou, která napomáhá k anatomicky správnému  pohybu v oblasti ramen, nebo rošty s možností vertikálního zdvihu, který ulehčuje vstávání z lůžka, což ocení např. starší generace nebo nastávající maminky.

 

Expozice AHORN CZ na mezinárodním veletrhu v australském Sydney

AHORN CZ patří mezi hlavní hráče na trhu lamelových roštů. Portfolio Vašich produktů zahrnuje téměř tři desítky typů roštů. Můžete nám prozradit, kde se inspirujete při vývoji nových výrobků?

 

Zdrojů je určitě více. Za prvé navštěvujeme světové veletrhy a výstavy v našem oboru, ale i mimo něj. V minulosti to byla např. výstava v australském Sydney nebo v lotyšské Rize a pro rok 2006 a 2007 připravujeme výstavy v německém Kolíně nebo v Kyjevě na Ukrajině.


Dalším velmi důležitým zdrojem nápadů a podnětů jsou pro nás naši odběratelé. Pravidelně s nimi vedeme diskuzi o jejich potřebách a zajímáme se o jejich připomínky k našim výrobkům.

 

 O inovacích našich výrobků se samozřejmě radíme i s gremiem ortopedů, kteří významnou měrou napomáhají při testování našich novinek a jejich posuzování z hlediska přínosů pro správnou polohu páteře.

 

Důležitá je i odbornost našich zaměstnanců. Mně samotnému při práci velmi pomáhá

teorie načerpaná v době mých studií. Po designérské stránce vycházím ze zkušeností ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze a při orientaci v ekonomické džungli mi pomáhá Vysoká škola lesnická a dřevařská, obor ekonomika, který je dnes vlastně možno studovat jen prakticky již v zahraničí – ve Zvolenu na Slovensku.


Dnes se obchody hemží nepřebernou nabídkou českých i zahraničních společností. Dokázal byste vysvětlit, v čem se lišíte od konkurence? Co nabízíte zákazníkům za výhody? Proč by měli nakupovat právě od Vás?

 

Řekl bych, že naše výhoda tkví především v tom, že se snažíme být stále o krok vpřed. Tím, že neustále sleduje trendy světového vývoje, se nám daří držet krok se světovou špičkou oboru.  Veškeré naše činnosti průběžně inovujeme a zlepšujeme. V naší firemní filozofii je změna chápána jako motor pohánějící naši firmu kupředu. Když připravujeme nějakou novinku, myslíme již na to, co bude následovat dál. 

Měřicí deka

V roce 2006 jsme na český a slovenský trh „zdravého spánku“ přišli s Měřící dekou®, speciálním zařízením, které na základě exaktního měření zatížení lůžka umožňuje vybrat si správnou kombinaci matrace a roštu. Pro rok 2007 máme pro naše zákazníky připravený nový model lamelového roštu, který označujeme jako Flowerflex®. Jedná se o lamelový rošt s bodovým pružením a s nastavitelnou tuhostí v jednotlivých zónách. Pro Floweflex® a jeho základní komponent Flower (květ) máme pro Českou republiku a Slovensko výhradní právo zastupování od našeho německého partnera.

 

Hovoříte často o zahraničních partnerech či zákaznících. Jak se Vám podařilo vybudovat během tak krátké doby tak velkou a prosperující společnost? Vždyť firma AHORN CZ funguje na trhu teprve od roku 2000...

 

Naše firma začala svou činnost vlastně již v roce 1994, avšak ještě jako fyzická osoba. Navíc jsme se v počátku zabývali výrobou interiérů na zakázku. Produkci lamelových roštů jsme zahájili až v roce 1995 pro německého zákazníka. Tento partner však skončil v konkurzu, a proto tato spolupráce záhy skončila. Byl však již zakoupen klíčový stroj a tak jsme se rozhodli ve výrobě lamelových roštů pokračovat. V roce 2000 jsme si nenechali ujít tento vyjímečně kulatý letopočet a založili jsme AHORN CZ, s.r.o.


Postupně jsme se učili, jak zkvalitnit, zefektivnit  a zrychlit výrobu. Nikdy jsme se nehnali za obratem, důležitější pro nás vždy byly a jsou vztahy s našimi partnery, na kterých je naše spolupráce vybudovaná.

25.09.2006 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444