Cesta do království cibulovin

Přes dva roky jsem toužila navštívit tuto nížinatou zemi, proslulou pěstováním tulipánů, sýry a větrnými mlýny. Asi mnozí z vás již z první věty pochopí, že se jedná o Nizozemsko, jinak nazývané též Holandsko. Holandsko je udivující, zajímavá a krásná země bohatá na zeleň. Zajímavostí je, že značná část jeho území se nachází pod hladinou moře. Výlet samozřejmě spočíval v poznání měst jako je Rotterdam, Haag, Leiden, poznání tamní kultury a životního stylu obyvatel. Pro mě, jako milovnici květin, však byla hlavním cílem návštěva tzv. „Zahrady Evropy" - Keukenhofu.

Do Keukenhofu jen v sezoně

Keukenhof leží u městečka Lisse, asi 15 min. jízdy z Leidenu. Do Keukenhofu se můžete dopravit autobusem z centra Leidenu. Autobus odjíždí hned od vlakového nádraží. Návštěvníci se do parku však dostanou jen v několika týdnech jarní sezony. Letos byl park otevřen do 20. května. Jarní sezona pro rok 2014 v Keukenhofu začíná od 20. března a končí 18. května.

Park, rozkládající se na 32 hektarech, prokládají cesty o celkové délce asi 15 km. Květinová show představuje řadu druhů tulipánů, hyacintů, narcisů, modřence a další druhy květin naaranžované a vysázené v pestrých kompozicích po celém parku. Park doplňují listnaté stromy, rybníčky, vodopády a umělecká díla. Tradičním skvostem je větrný mlýn s výhledem na barevné pole cibulovin.

Keukenhof - to nejsou jen květiny

V parku můžeme najít také několik pavilonů. Letos při návštěvě jsme mohli zhlédnout například v pavilonu Willem-Alexander výstavu malířů, kteří zde představovali své originální obrazy. Pavilon královny Beatrix se pyšnil výstavou orchideí, anturií a bromélií. Orchideje zde byly představené v mnoha kreacích v zastoupení každého druhu. Z bromélií mě zaujal například ananasovník. Celá expozice byla proložená zajímavými dekoracemi a aranžmá. Další pavilon Oranje Nassau byl záplavou chryzantém, doplněnou opět o dekory a atrakce, například návštěvník se mohl vyfotit v autě Mistra Beana.

Můj tip: 
Pokud budete přemýšlet, kam příští rok na dovolenou či výlet, pro milovníky květin je Keukenhof jasná volba. Podle mě je nejlepší Holandsko navštívit v měsíci květnu.
 
 
 
07.06.2013 | Lucie Matoušková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444