Český kubismus ve Vídni

Množství zajímavých a jedinečných výstavních projektů, které můžete přes léto navštívit ve Vídni, obohacuje také výstava nazvaná Český kubismus — architektura a užité umění. K vidění je až do konce prázdnin ve vstupní hale vídeňské Postsparkasse, proslulé budovy, kterou projektoval jeden z nejvýznamnějších představitelů vídeňské secese a moderny Otto Wagner.

Výstava je zaměřena na období mezi léty 1910 a 1920 — dobu raného a vrcholného českého kubismu, reprezentovaného nejvýznamnějšími představiteli tohoto směru, architekty a umělci Pavlem Janákem, Josefem Gočárem, Vlastislavem Hofmanem, Josefem Chocholem, Otakarem Novotným, Antonínem Procházkou a Jiřím Krohou. Vedle těchto osobností zde figurují i další představitelé české avantgardy (Josef Čapek, Václav Špála, Emil Filla, Otto Gutfreund, teoretik Václav Vilém Štech a další).

Projekt poukazuje právě na kořeny tohoto směru spjaté s vídeňskou modernou (geometrickou secesí), přibližuje spolupráci architektů s českými umělci sdruženými ve Skupině výtvarných umělců, družstvem Artěl, Pražskými uměleckými dílnami a Svazem českého díla a ukazuje, jak se teoretické předpoklady kubismu všestranně promítly do praxe v oblasti tvorby nábytku a interiérů, keramiky, skla, prací z kovů a grafiky. Ve spojení s architekturou tak vznikl jedinečný výtvarný styl, který se v posledních letech těší obnovenému zájmu nejen znalců, ale i širší veřejnosti.

Většina předmětů pochází z majetku Uměleckoprůmyslového musea v Praze, vystavených s několika zápůjčkami z Národního muzea, Národního technického muzea v Praze a ze soukromého majetku.
16.07.2009 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444