Český design 1990-2005

Jiří Španihel, Luxusní železniční sedadlo, výrobce Bocard, Národní cena za design 2003

Jiří Španihel, Luxusní železniční sedadlo, výrobce Bocard, Národní cena za design 2003

Obraz vývoje české designérské tvorby uplynulých patnácti let přináší rozsáhlá výstava Český design 1990-2005 s podtitulem Sny – cesty – realita, kterou ještě do 6. června můžete vidět v prostorách pražského Veletržního paláce. Vypovídá o vzrůstající kvalitě českého designu a svým způsobem i o klikatých cestách, jimiž se tato kvalita pomalu dostává tam, kde by měla být - do našich všedních dnů.

Jan Padrnos, knihovna Skulptura, výrobce Blacbox

Jiří Španihel, Luxusní železniční sedadlo, výrobce Bocard, Národní cena za design 2003

Výstavu připravilo Design centrum ČR jako jednu z nekomerčních částí šestého ročníku přehlídky art&interior a také jako připomínku 15 let svého trvání. Koncepce je tak odvozena především od četných aktivit Design centra za vymezené období, jehož úkolem je designérskou produkci podporovat i prezentovat. Za patnáct let své existence uspořádala tato instituce více než 250 výstav, které zhlédlo na půl milionu  návštěvníků.
Vstup do expozice

Jiří Španihel, Luxusní železniční sedadlo, výrobce Bocard, Národní cena za design 2003

Expozice instalovaná na dvou tisících čtverečních metrech v 5. patře Veletržního paláce je uspořádána do časových a tématických celků a staví především na výsledcích 14. ročníků národní soutěže Vynikající výrobek roku, v níž za dobu jejího trvání bylo hodnoceno kolem 2000 designů. Na výstavě můžete vidět výběr prací vzešlých také z řady dalších tematických soutěží pořádaných či spolupořádaných Design centrem (např. Mladý obal, Český interiér, ETA vize, Česká židle aj.), najdete zde však i  významné počiny, které vznikly mimo působení DC.  Své zástupce tu má řada oborů – strojírenství, doprava, zdravotnictví, nábytek, oděvy a obuv, grafický design, nechybí např. ani atraktivní ukázky designového skla. Autoři výstavy se snažili představit většinu prací jako trojrozměrné exponáty, s některými se návštěvníci seznámí alespoň v modelech či na velkoplošných fotografiích. Odkazem na nejlepší tradice českého designu je panel, který ve fotografiích připomíná takové legendy jakými byly např. Thonetova Židle č. 14 z roku 1859, revolverový soustruh Vincence Makovského z roku 1939 nebo autobus Škoda, který byl poprvé vyroben roku 1958 podle návrhu jednoho z Makovského nejvýznamnějších žáků Otakara Diblíka.

 

Foto: Design centrum ČR

25.05.2005 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444