České stavebnictví očekává růst investičních poptávek

Perspektivami odvětví na rozšířeném evropském trhu se dnes v Rotundě pavilonu A zabývalo špičkově obsazené Evropské stavební fórum Brno 2003 věnované tématu „EU – riziko, nebo šance pro české stavebnictví“.

Moderovaná panelová diskuse s účastí významných osobností evropského i českého stavebnictví nastínila největší úskalí a nové příležitosti, které české stavební firmy čekají. Hlavní aktéři se shodli, že nelze očekávat výrazný nárůst zakázek v zahraničí, ale na druhé straně by vstup do EU měl být provázen přílivem investic a tedy i růstem poptávek po stavebních pracích.
Jak upozornil prezident Evropské federace stavebního průmyslu FIEC Wilhelm Küchler, dokonce i v rámci USA, kde neexistuje jazyková bariéra, se firmy z jiných států na stavebních kontraktech podílejí méně než 11 % a v EU to jsou jen necelá dvě procenta. „Na základě zkušeností mohu říci, že není vhodné vydávat se na cizí trhy, pokud firma nemá dostatečně silnou pozici ve vlastní zemi.“ Vstup do EU by podle něj neměl být chápán jako pozvánka na stavební trhy v dalších zemích, ale spíše jako příležitost k objemovému růstu trhu domácího. Jako příklad uvedl Irsko, odkud dříve pracovníci stavebních profesí odcházeli do Velké Británie, ale po vstupu do EU je tomu naopak, protože v Dublinu si dnes zedník vydělá víc. „Je možné, že díky růstu poptávky bude za pár let zedník v Praze placen lépe než v Německu,“ soudí Küchler.
Před příliš optimistickým očekáváním úspěchů na zahraničních trzích varoval také ředitel odboru stavebnictví Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Jaromír Kovář. „Rakouský vývoz sektoru byl před vstupem do EU 2 % a po vstupu to jsou také 2 %. Jestliže český vývoz dnes činí přibližně 1,5 %, nečekejme, že by v budoucnu mohl přesáhnout 4 %,“ řekl Kovář. Nicméně zdůraznil, že české stavebnictví prokázalo obrovskou adaptabilitu v době přechodu na tržní hospodářství a vstup do EU by v tomto srovnání měl být snazší zkouškou.


Prognóza Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR podle slov prezidenta Milana Veverky počítá v příštích deseti letech s celkovou investiční poptávkou přesahující 3 biliony. „Znamená to šanci na roční růsty ve výši 3 – 7 % ve stálých cenách. Na druhé straně rizikem bude konkurence stavebních firem z dalších zemí, především Slovenska, Polska a Maďarska,“ uvedl Veverka a poukázal také na další slabiny českého stavebnictví. Jde především o oblast bezpečnosti práce, kam bude třeba v nejbližších letech směrovat přibližně 20 % investic, a legislativy. „Jestliže ČR za šest let přijala zhruba 1 100 norem, do následujících dvou let jich zbývá ještě 1280,“ upozornil prezident SPS.


„Největším rizikem vstupu do EU je špatná připravenost a je možné, že firmy, které se dnes o nové podmínky nezajímají, budou v budoucnu stát opodál,“ konstatoval představitel Evropské komise Heinz Zourek, zástupce generálního ředitele DG Enterprise. Současně zdůraznil, že vstup do EU může přinést komparativní výhody všem aktérům stavebního trhu, dalším přínosem je možnost čerpání ze strukturálních fondů a podpora výměny informací, což povede k rozvoji inovací. „Domnívám se, výhody daleko přesahují rizika,“ uzavřel Zourek.


Mezi účastníky Evropského stavebního fóra byli také náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Forman, zástupce Ministerstva dopravy a spojů ČR Jiří Kubínek, prezident Svazu stavebních podnikatelů Slovenska František Slávik, generální sekretář Unie stavebních center UICB Markku Salmi, ředitel Vědeckotechnického centra stavebnictví BBRI v Bruselu Frans Henderieckx, hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, primátor města Brna Petr Duchoň a další významní hosté.


14.04.2003 | kiš

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444