Ceny energie v příštím roce vzrostou - jak najít další úspory v domácnosti?

Každému nákupu domácího spotřebiče předchází pečlivé zvažování, zda si jej můžeme dovolit, zamýšlíme se však také nad tím, zdá nám jeho provozní náklady podstatnou měrou nezatíží měsíční rozpočet. Při řešení těchto otázek výrazně pomáhá systém značení energetické náročnosti, který se u praček a ledniček používá již od roku 1995. Na barevné škále nás jednotlivá písmena informují o tzv. třídě energetické účinnosti daného spotřebiče - rozmezí od třídy A po třídu G.

Spotřebiče třídy A jsou energeticky nejúčinnější. Měsíční úspory se sice u zmíněných domácích spotřebičů počítají ve desetikorunách až stokorunách, roční úspory však už ve stokorunách až tisícikorunách, a pokud vezmeme do úvahy celkovou dobu provozu vašich praček či ledniček, dosahují tyto částky za několik let již značné výše.

Oběhová a cirkulační čerpadla – snižování spotřeby elektrické energie

Systém značení energetické účinnosti pomocí tříd A až G se od r. 2005 používá i u bezucpávkových oběhových čerpadel; jedná se o čerpadla, která zajišťují cirkulaci vody v otopné soustavě ve Vaší domácnosti. Moderní otáčkově regulovaná oběhová čerpadla značky Grundfos ALPHA2 jsou vybavena unikátní patentovanou regulační funkcí AUTOADAPT, která bez nutnosti jakéhokoli nastavování instalatérem nebo obsluhou zajišťuje, že čerpadlo nikdy nebude odebírat více el. energie, než je zapotřebí pro řádný provoz celé otopné soustavy.

Pro zajištění okamžité dodávky teplé vody TV (dříve se používalo označení teplá užitková voda TUV) se potom používají cirkulační čerpadla (u těchto čerpadel se systém energetických tříd nepoužívá). Tato čerpadla je možno vybavit časovým spínačem a termostatem. Při správném nastavení tohoto příslušenství jsou cirkulační čerpadla potom v provozu pouze v případě potřeby TV, což vede k velkým úsporám el. energie. Firma Grundfos nově vybavuje svoje cirkulační čerpadla novou inteligentní funkcí AUTOADAPT, která na základě poznání zvyklostí spotřebitele co se týče odběru TV spouští cirkulační čerpadlo vždy před tím, kdy se předpokládá potřeba TV. Vše se děje bez nutnosti jakéhokoli nastavování. To vede ještě k větším úsporám el. energie než při použití klasického časového spínače a termostatu.

Instalace čerpadel s nejvyšší energetickou účinností umožňuje investorům i majitelům a správcům domů kontrolovat a ovlivňovat výši účtů za energii. Ačkoliv většina čerpadel používaných v domácnostech patří dosud do třídy C až E, podíl energeticky nejúčinnějších čerpadel na trhu soustavně roste. A od roku 2013 (na základě nařízení Komise EU) budou moci být, zjednodušeně řečeno, prodávána oběhová čerpadla pouze energetické třídy A.

Každoročně vyměníme 10% zařízení

Společnost Grundfos již několik let nabízí unikátní řadu regulovaných oběhových čerpadel ALPHA2, která je zkonstruována tak, aby splňovala i ta nejnáročnější kritéria pro úsporu el. energie. V režimu AUTOADAPT, který je nastaven z výroby, tato čerpadla automaticky upraví svůj výkon podle parametrů dané otopné soustavy tak, aby z elektrické sítě odebírala pouze minimální nezbytné množství el. energie. Spotřeba el. energie se zpravidla pohybuje v rozmezí 5 až cca 12 wattů, v závislosti na požadavcích dané soustavy. Tyto požadavky závisí na mnoha faktorech, především na použité stavební izolaci, těsnosti oken, vnější teplotě a samozřejmě na požadované vnitřní pokojové teplotě, kterou daný uživatel preferuje. Průměrná spotřeba el. energie čerpadla ALPHA2 může být dokonce nižší než 100 kWh za rok (to je cca pouze 20% spotřeby průměrného oběhového čerpadla na trhu) při zachování tepelného komfortu ve vytápěných prostorách.

Při stavbě nové budovy projektanti a instalatéři mohou snadno přesvědčit budoucí majitele, aby používali energeticky nejúčinnější čerpadla. Ve stávajících budovách se čerpadla obvykle vyměňují během větších rekonstrukcí a modernizací nebo v rámci snižování provozních nákladů.

Ročně se podle našich odhadů vymění asi 10% ze všech 120 milionů čerpadel nainstalovaných v celé Evropě. Stěží uvěřit, že všechna na světě instalovaná čerpadla spotřebují téměř 20% celkového objemu celosvětově vyrobené el. energie. Tato čísla jasně dokládají velký význam a potenciál úspor elektrické energie.

Kolik můžete uspořit?

Podle tzv. zátěžového profilu čerpadla, který se používá k určení energetické účinnosti, může levné čerpadlo energetické třídy D spotřebovat 34,5 kWh měsíčně oproti pouhým 7,5 kWh, které spotřebuje moderní oběhové čerpadlo ALPHA2 energetické třídy A. Úspory, kterých lze takto dosáhnout během dvou měsíců, se rovnají odběru energie jedné žehličky, používané 1 hodinu denně po dobu více než jednoho měsíce. Pokud dáváte před žehlením přednost televizi, z těchto úspor za tři měsíce byste mohli denně sledovat 9 hodin televizi po dobu 200 dnů. Akumulované roční úspory odpovídají hodnotě celoročního provozu myčky nádobí při 15 hodinách provozu měsíčně. Sami vidíte, že Váš rodinný rozpočet by si značně polepšil jen díky jednomu malému oběhovému čerpadlu ALPHA2 nainstalovanému v otopné soustavě. Úspory by mohly být ještě vyšší, pokud byste tato čerpadla používali i v soustavě cirkulace teplé vody nebo v instalacích podlahového vytápění.

Nové funkce moderních oběhových čerpadel

Čerpadlo ALPHA2 je vybaveno displejem zobrazujícím aktuální spotřebu el. energie ve wattech. Minimální spotřeby el. energie lze dosáhnout prostřednictvím unikátní patentované inteligentní regulační funkce AUTOADAPT - funkce automatického přizpůsobení provozu čerpadla aktuálním podmínkám otopné soustavy. Elektronické obvody instalované v čerpadlech nepřetržitě monitorují provozní parametry celé otopné soustavy (kolísání tlaku, změny teplot, změny v nastavení termostatických ventilů na otopných tělesech) a na základě toho nastavují takový provozní režim čerpadla, který zajišťuje nejnižší možnou spotřebu el. energie při současném zajištění požadované tepelné pohody v daném domě. A to všechno bez nutnosti jakéhokoli zásahu instalatéra nebo obsluhy na čerpadle (pouze ve 20% případů je nutno čerpadlo ALPHA2 nastavovat ručně, tj. použít standardní způsoby otáčkově regulovaného nebo neregulovaného provozu – čerpadlo je možno nastavit i na jeden ze tří pevných otáčkových stupňů). Tím se také vyvarujete jakékoli možnosti chybného nastavení provozu čerpadla (není nutno si vybírat z mnoha možných provozních nastavení).

Globální dopad - „Energetická směrnice“

Nadměrná spotřeba energie v celosvětovém měřítku je nepopíratelným faktem. Proto by se každá domácnost měla snažit využívat energii trvale udržitelným způsobem. Tento přístup není důležitý jen pro rodinný rozpočet, ale pro celosvětovou ekonomiku vůbec. Společnost Grundfos vám usnadní volbu spolehlivého, odolného, vysoce výkonného čerpadla s garantovanou nízkou spotřebou el. energie.

Všechny členské státy EU si dnes uvědomují důležitost energetických úspor, kterých lze dosáhnout díky vhodným oběhovým čerpadlům. V platnost vstoupila nová Směrnice č. 2005/32/ES, podle níž budou moci být od 1. ledna 2013 uváděna na trh pouze taková čerpadla s vysokou energetickou účinností, která zjednodušeně řečeno v současné době vyhovují požadavkům na energetickou třídu A. Od r. 2015 potom dojde k dalšímu zpřísnění požadavků na energetickou účinnost oběhových čerpadel. Oběhová čerpadla ALPHA2 určená pro domácnosti a oběhová čerpadla MAGNA určená pro větší otopné soustavy splňují tyto přísné požadavky již dnes. S výměnou vašeho čerpadla však neotálejte až do roku 2013. Během těchto tří let byste se mohli připravit o značné úspory.

Více informací najdete na internetové stránce www.usporna-cerpadla.cz
14.10.2010 | PR
  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444