Ingredience 2 lžíce másla 1 větší celer kousek zelené celerové natě 1 - 2 zralé hrušky 2 cibule hrst pažitky + pažitka na ozdobu 1 lžičku sušeného tymiánu mletý pepř 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody 120 ml sladké smetany 150 g sýru gorgonzola (může být i niva nebo jiný sýr s modrou plísní) |
Příprava Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěný, na drobnější kostičky nakrájený celer, nať, pažitku a koření, přikryjeme poklici a necháme trochu změknout. Pak přilejeme zeleninový vývar nebo vodu, uvedeme do varu a vaříme asi 10 minut. Přidáme na kousky nakrájené oloupané hrušky a vaříme ještě asi 5 minut, dokud nejsou měkké. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme do ní smetanu. Znovu zahřejeme, ale už nevaříme. Na talíři posypeme každou porci trochou rozdrobeného sýra a ozdobíme pažitkou. |
Máte rádi hrušky, které prý z českých zahrad začínají pomalu mizet? Přečtěte si o nich tento článek, najdete v něm i dva další zajímavé recepty:
Hrušky na svátečním stole