Celerová polévka s hruškami

Co zajímavého lze uvařit z domácí podzimní sklizně? Hrušku byste v polévce možná nečekali, ale rozhodně stojí zato tento recept vyzkoušet. Krémová polévka z celeru a hrušek je jen decentně přichucená pepřem, tymiánem a pažitkou a zjemněná sladkou smetanou, má proto delikátní, jemnou chuť, kterou zvýrazní pikantní plísňový sýr.

Ingredience
2 lžíce másla
1 větší celer
kousek zelené celerové natě
1 - 2 zralé hrušky
2 cibule
hrst pažitky + pažitka na ozdobu
1 lžičku sušeného tymiánu
mletý pepř
1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody

120 ml sladké smetany
150 g sýru gorgonzola (může být i niva nebo jiný sýr s modrou plísní)
Příprava
Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěný, na drobnější kostičky nakrájený celer, nať, pažitku a koření, přikryjeme poklici a necháme trochu změknout. Pak přilejeme zeleninový vývar nebo vodu, uvedeme do varu a vaříme asi 10 minut. Přidáme na kousky nakrájené oloupané hrušky a vaříme ještě asi 5 minut, dokud nejsou měkké. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme do ní smetanu. Znovu zahřejeme, ale už nevaříme. Na talíři posypeme každou porci trochou rozdrobeného sýra a ozdobíme pažitkou.

Máte rádi hrušky, které prý z českých zahrad začínají pomalu mizet? Přečtěte si o nich tento článek, najdete v něm i dva další zajímavé recepty:
Hrušky na svátečním stole
23.10.2020 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444