CARAT - vyspělý nástroj pro komplexní zpracování návrhů interiérů

Sledujeme-li trendy v oblasti softwaru pro grafický návrh interiérů, vidíme, že uživatelé stále více volají nejen po přesvědčivých grafických výstupech, ale i po komplexním software s co nejjednodušším ovládáním. Srozumitelná orientace v programu, jednoduché intuitivní ovládání, kompletní lokalizace do mnoha jazyků včetně češtiny, skvělé grafické výstupy a především bezkonkurenčně propracovaná obchodní část – to vše jsou hlavní přednosti německého software CARAT, který na českém, slovenském a polském trhu nabízí firma TECHNODAT Develop s.r.o.

Nároky, kladené na úroveň hardwarových požadavků software CARAT, nejsou nijak přehnané. Naopak je možné říci, že software CARAT lze provozovat téměř na každém počítači nebo notebooku, který se dnes běžně prodává – velikost operační paměti 2GB, procesor s rozumnou architekturou a taktovací frekvencí 2,5-3 GHz jistě nikoho nepřekvapí. Je třeba pouze pamatovat na to, že grafická karta by měla plně podporovat Microsoft DirectX 9.0, OpenGL a případně i funkce „Pixel Shader“ nebo „Vertex Shader“, které se používají při generování „uměleckých výstupů“ (viz dále).

Fotorealistický náhled
 
Prodejci nábytku vědí, že značné procento úspěšnosti při prodeji jejich sortimentu ovlivňuje kvalitní grafický návrh budoucího interiéru. Software CARAT v tomto směru nabízí uživatelům hned několik možností. Jednou z nich je fotorealistický náhled.

Současně s plánováním projektu ve 2D (v okně „Půdorys“ nebo „Čelní pohled na stěnu“) se automaticky vytváří i zjednodušený 3D náhled plánované místnosti v okně „Perspektiva“. Funkce, obsažené v kontextovém menu, umožňují nastavit takové parametry 3D zobrazení, aby výsledný fotorealistický obrázek plně uspokojil požadavky zákazníků na barevnou a světelnou koncepci navrhovaného interiéru (materiál a barevné podání podlahy, stěn, stropu, oken, dveří, nastavení světel, lesků, zrcadlení, kontrastu a podobně).

Software CARAT nabízí k tomuto účelu širokou škálu barev, dřevin a jiných textur. Současně však umožňuje i vkládání vlastních materiálů ve formátu JPG, TIF či PDF. Zajímavou možností je automatické doplnění dekoračních předmětů do různých oblastí navrhovaného interiéru (na pracovní desku, varné pole, do polic, na podlahu, atd.) pomocí funkce „Automaticky dekorovat“. Výsledný fotorealistický obrázek je možné exportovat ve zvoleném rozlišení do různých grafických formátů – jak rastrových (BMP, JPG, TIF), tak vektorových (EMF) či do formátu PDF. Při exportu lze definovat stupeň automatického vyhlazování hran.
 
Umělecký styl

Ne všichni klienti oceňují přednosti jasné výpovědi fotorealistického výstupu. Pro ně připravil CARAT funkci „Umělecký styl“. Jediným kliknutím lze převést vytvořený fotorealistický výstup do podoby, která je na první pohled nerozeznatelná od ručně namalovaného obrázku. Tímto způsobem je možné vytvořit několik druhů akvarelů (modrý, šedý, barevný), kresbu křídou, uhlem, barevným uhlem a podobně.

     

Export výstupu „Umělecký styl“ do souboru se provádí podobně jako u výstupu fotorealistického.
                       
POV-RAY
 
Další možností grafických výstupů software CARAT je zpracování perspektiv s využitím externího programu POV-RAY (www.povray.org). Tento freeware používá pro přepočet perspektiv metodu ray-tracingu.

Grafické výstupy, vytvořené s využitím rozhraní software CARAT na POV-RAY, působí ve výsledném efektu velmi plasticky.

 


Virtuální průchod interiérem

Vyšší úroveň vizuálního kontaktu zákazníka s navrženým interiérem umožňuje tzv. virtuální průchod. Podstatou je vygenerování sekvence obrázků mezi jednotlivými pozicemi „virtuálních kamer“, jejichž spojením vznikne virtuální pohyb po navrženém interiéru. Software CARAT umožňuje definovat v okně „Perspektiva“ až 10 různých pohledů, které představují pozice virtuální kamery. Pomocí funkce „Pohyb kamery“ je možné prohlédnout sekvenci obrázků, kterou software generuje mezi definovanými polohami kamery.

Vytvořenou animaci pak můžeme uložit do souboru ve formátu AVI a případně jej spolu s dalšími výstupy předat zákazníkovi na datovém médiu (např. CD), které si zákazník může v klidu prohlédnout třeba na svém domácím počítači.

Stereo mód - modul CARAT MAGIC

Další možností dosažení co nejpřesvědčivějšího dojmu z návrhu interiéru lze dosáhnout prostřednictvím modulu Carat Magic. Navržená perspektiva je zobrazena ve stereo módu, výsledný 3D efekt pak získá patřičnou prostorovou hloubku pomocí stereoskopických brýlí. (obrázek kuchyně pro stereoskopické brýle)

      

Třídimenzionální showroom

Nejvyšší úroveň grafického výstupu software CARAT představuje výstup do trojrozměrného prostoru. S použitím speciálního promítacího přístroje a speciálních 3D brýlí se zákazník může přenést přímo dovnitř své vysněné kuchyně, koupelny či jiného interiéru. Tento moderní projekční systém CARAT Cinema spolu s vyspělou technologií pro prezentaci 3D obrazu dodá kuchyni nejen prostorovou hloubku, ale naplánovaný interiér se objeví v životní velikosti a barvě. Fronty, vzdálenosti, obklady i ty nejmenší detaily jsou zde velmi přesvědčivě viditelné, téměř uchopitelné. Zákazníkovi je tak zprostředkován fascinující pohled do jeho nového interiéru, zažije to, co kupuje. Prezentaci je tak možno zhlédnout jak na obrazovce přímo v kuchyňském studiu, tak například na velkoplošném promítacím plátně ve speciální místnosti k tomu určené. Jedinečný přístup k zákazníkovi se stává klíčem k úspěšnému uzavření obchodního vztahu.

    

Online plánovač

Online plánovač je webovou aplikací, která je k dispozici na webových stránkách konkrétního kuchyňského studia. Zájemci mohou s její pomocí osobně realizovat své vlastní představy a přání při návrhu vlastního interiéru, a to přímo z pohodlí svého domova. Po dokončení návrhu kuchyně jej může zájemce odeslat mailem do kuchyňského studia. Díky speciálně vytvořenému rozhraní se návrh může načíst přímo do profesionálního software CARAT a jednoduše dopracovat do finální komplexní nabídky. Zákazník má tak pocit, že si interiér navrhoval sám.

 

Pozitivní emoce ještě znásobí  možnost prezentace interiéru všemi popsanými nástroji (od stereoskopického obrázku, přes 3D televizor až po virtuální průchod vysněnou kuchyní  v třídimenzionálním showroomu CARAT Cinema.

Výhradním prodejcem softwaru CARAT na českém, slovenském a polském trhu je od roku 2004 společnost Technodat Develop s.r.o.

Specialisté společnosti zajišťují nejen plnou lokalizaci produktu, ale poskytují též komplexní podporu stále rostoucímu počtu zákazníků na všech výše uvedených trzích.

10.05.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444