Byt či pronájem? Toť otázka

Na reality s rozumem V.

Existenční otázku „být či nebýt“ lze využít v různých životních situacích. Třeba když se rozhodujete, jestli bydlet nebo nebydlet ve vlastním. Záleží na tom, co si od toho slibujete. Věk, lokalita a vlastní představy o ideálním bydlení ovlivňují budoucí úsudek asi nejvýrazněji.

Kdo chce pronájem?
Vaše finanční situace minimálně z poloviny ovlivňuje proces rozhodování. Kdybyste měli na účtu řádově miliony, asi by vám vlastní bydlení vrásky nedělalo. Obecně bývá vlastní byt dražší záležitostí, což platí dvojnásob v našem hlavním městě. Třeba pronájem bytů v Praze se těší větší oblibě u studentů a mimopražských pracujících, kteří dočasně na pár měsíců nebo let musí svoje rodné město opustit. Svoje příznivce mají pronájmy i v řadách mladých rodin.

Lidé, kteří dávají přednost pronájmu, sjednocuje stejná nejistota. Neví, jak to s nimi bude do budoucna. Rozhodně se také nechtějí zabývat údržbou nebo opravami vlastního bydlení. Výhodou pronájmu je jeho rychlost a jednoduchost, okamžitě se můžete nastěhovat a výběr není tak komplikovaný jako u nákupu nemovitosti.
Proč zkusit vlastní bydlení?
Mít něco svého, to je pocit, který se dá jen těžko nahradit. Pokud si na vlastní byt nemusíte ani půjčovat, nic lepšího se vám už stát nemůže. V případě půjčování se pokuste vyčíslit roční náklady na financování s ohledem na úrokovou sazbu. Podle toho se rozhodujte. Koupě bytu se vyplatí většinou v případech, kdy víte, že v dané lokalitě budete bydlet alespoň pět let kvůli zhodnocení nemovitosti. Z pronájmu jsme většinou zvyklí na fixní náklady za měsíc. Vlastní bydlení nám však umožňuje náklady na provoz a údržbu minimalizovat. Vypínejte spotřebiče, když jedete na dovolenou a vyměňte staré kapající kohoutky za nové. Všechny inovace se vám v budoucnu zhodnotí a případný prodej bytu pak pro vás bude výhodnější.

Časem asi každý z nás dospěje do stádia, kdy zvolí možnost vlastní nemovitosti. Její hodnota je přenosná na další generace a nakonec na ní můžete i vydělat. Jen je třeba dávat si pozor na hypotéku a vysoké úroky, které by pobyt ve vlastním mohly znepříjemnit.
17.12.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444