Bydlínkova jarní soutěž uzavřena

Nejlepší recepty pro bílý porcelán

Soutěž o atypický bílý porcelán firmy K art centrum už zná své vítěze. Tři nejlepší zeleninové saláty vybírala čtyřčlenná porota z celkem 47 platných soutěžních receptů s původními fotografiemi, které jsme do redakce po vyhlášení soutěže dostali.


I když se ve vašich receptech tu a tam objevila méně známá zelenina, naprostá převaha soutěžících dala přednost receptům poměrně jednoduchým, nejčastěji takovým, které lze připravit ze surovin uzrávajících v našich zeměpisných šířkách, mnohdy přímo na záhonech našich zahrádek.

Také porota se shodla spíš na receptech, které nevyžadují složitou přípravu a nekladou žádné nároky na shánění ingrediencí, které ale zároveň přinesly méně obvyklé chuťové kombinace. O vítězích rozhodla takto:

1. místo - Jitka Petříková za recept na celerový salát s houbami
(získává atypický bílý porcelán od firmy K art centrum dle vlastního výběru v hodnotě 2000,- Kč)

2. místo - Jiří Slavík za recept na paprikový salát s rajčaty a smetanou
(získává atypický bílý porcelán od firmy K art centrum dle vlastního výběru v hodnotě 1200,- Kč)

3. místo - Petra Bartošová za recept na ředkvičkový salát s cibulkou a jablky
(získává atypický bílý porcelán od firmy K art centrum dle vlastního výběru v hodnotě 600,- Kč)

 

Atypický bílý porcelán si můžete prohlédnout v internetovém obchodě na adrese http://www.porcelan.biz/inshop/

Celerový salát s houbami
300 g celeru, 150 g čerstvých hub (nejlépe hřibů, klouzků, mohou být i žampiony), asi 100 g majonézy okořeněné podle chuti trochou citronové šťávy, bílým pepřem a hořčicí, ořechy, asi 250 ml vody, sůl, lžíce cukru, 1 - 2 lžíce octa, celý pepř, nové koření, bobkový list

Nejprve dáme svařit vodu s octem, solí, cukrem, pepřem, novým kořením a bobkovým listem, přidáme očištěné houby a necháme povařit asi 15 minut. Houby vyjmeme, pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy vychladnout. Přidáme jemně nastrouhaný syrový celer, posekané ořechy a nakonec lehce vmcháme ochucenou majonézu. Ozdobíme ořechem a pokud máme celerovou nať, také špetkou posekané natě. Jíme jako samostatný pokrm s tmavým pečivem, hodí se i na chlebíčky nebo jím můžeme plnit rajčata či vejce. Výborný je i jako příloha ke grilovaným rybám.

Paprikový salát s rajčaty a smetanou
400 g čerstvých zelených nebo bílých parik, 100 g rajčat, mladá cibulka, asi lžíce citronové šťávy, trocha cukru, 2 lžíce sladkého kečupu, 3 lžíce kysané smetany, sůl, mletý černý pepř

Očištěné papriky nakrájíme na nudle, osolíme, nepatrně přisladíme, zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli v chladu uležet. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, jemně nakrájenou cibulku a nakonec přelijeme kysanou smetanou, kterou jsme smíchali s kečupem, pepřem a trochou soli. Uplatní se výborně při letním grilování.

Ředkvičkový salát s mladou cibulkou a jablky
Asi 20 ks červených ředkviček, mladá cibulka s natí, 1 jablko, jablečný ocet, cukr, bílý pepř

Ředkvičky nakrájíme, přidáme k nim nakrájenou cibulku, oloupané pokrájené jablko, ochutíme octem, troškou cukru a pepřem. Tento salát se nesolí, lépe vynikne svěží chuť jednotlivých složek, ale pokud by někdo ve výsledné chuti sůl postrádal, může ji použít.

Vaše recepty pilně ochutnával Bydlínek, k jejich hodnocení ale přizval porotu v tomto složení:


* Otomar Dvořák, spisovatel, autor knihy Magická kuchyně
https://www.bydleni.cz/clanek/Magicka-stedroveceri-hostina

* Svatava Morávková, redaktorka BYDLENÍ.CZ
https://www.bydleni.cz/autor/Svatava-Moravkova
* Věra Růžičková, gurmánka a autorka rubriky "... na talíři"
https://www.bydleni.cz/autor/Vera-Ruzickova
* Eva Zajícová, výtvarnice

bydlinek

Bydlínkova rada
Pokud se letos houbařská sezóna vydaří podobně skvěle jako ta loňská, rozhodně si salát z celeru a hub vyzkoušejte, i když jste nad celerem doposud ohrnovali nos. Kombinace s houbami ve vítězném receptu je výborná a celer navíc patří k mimořádně zdravým zeleninám. Obsahuje vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B, také vitaminy K a E, minerální látky (draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík, železo a jód). Působí proti překyselení organismu, pomáhá léčit alergie a různé vyrážky, artritidu, dnu, revmatismus, záněty jater, ledvin, močového měchýře a působí blahodárně při neurózách. Pokud se vyhýbáte cholesterolu, nahraďte v receptu paní Petříkové obyčejnou majonézu za tofunézu nebo majonézu sójovou, v salátu chutná stejně výborně.

30.05.2007 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444