Bydlení, které šetří peníze

Vzorový byt projektu Park Hloubětín

Vzorový byt projektu Park Hloubětín

Některé výdaje nás v domácnosti jednoduše neminou. Patří k nim i pravidelné poplatky za energie, které navíc rok co rok zdražují. Co si od nich ale trochu ulehčit? V úsporných pasivních bytech od JRD to jde.

Češi se pomalu učí využívat energeticky úsporné zdroje a snižovat tak svoje náklady na bydlení. Nakupují šetrné spotřebiče, úsporné kotle a solární panely, domovy zateplují a pořizují si kvalitní okna. To vše rodinnému rozpočtu značně uleví. Je to ale zejména vytápění, které má na spotřebu energie v domácnosti velký vliv.

„Roční výdaje na vytápění se v běžné domácnosti v panelákovém bytě pohybují mezi 25−30 tisíci korunami. V našich energeticky úsporných projektech, k nimž patří Ecocity Malešice nebo Park Hloubětín, lidé zaplatí mnohem méně a ušetří tak velmi zajímavé částky, které se navíc vzhledem k neustálému zdražování energií zvyšují. Máme ověřeno, že naše pasivní byty dokážou oproti běžným novostavbám snížit náklady na vytápění až o 85 %,“ uvádí Jan Řežáb, majitel developerské společnosti JRD.
Vzorový byt energeticky pasivního projektu Park Hloubětín, který zařídila designérka Pavla Hromková ze studia Notakio.

Důmyslné řešení v bytech od JRD

Vysokých úspor pasivní domy od JRD dosahují díky promyšlenému systému větrání s rekuperací tepla. Funguje to jednoduše a hlavně bez nutného zásahu majitelů bytu. „Vzduch odváděný z místnosti totiž předává ve výměníku teplo přiváděnému čerstvému vzduchu. Vše je tak využito, a to včetně tepla vyzařovaného domácími spotřebiči, vařením nebo lidskými těly,“ přibližuje Jan Řežáb.
Dokončená stavba první etapy energeticky pasivního projektu Ecocity Malešice

Úspory, které se mohou hodit

Pasivní bydlení si v České republice zatím své místo hledá. Proč tomu tak je? Pasivní domy jsou i přes všechny své výhody stále opředeny mnoha mýty. Lidé pak mají zbytečné obavy, že si ve svém novém domově nebudou moci otevřít okno, že za pasivní byt zaplatí víc peněz a že údržba technologií, kterými je vybaven, je velmi náročná.

„To ale není pravda. Okna si otevírat samozřejmě mohou, jen to není potřeba, protože díky řízenému větrání mají doma stále čerstvý vzduch. Ovládání je velmi snadné a intuitivní. A ceny našich pasivních bytů jsou srovnatelné s ostatními projekty v dané lokalitě. Lidé v nich získají zdravé a velmi úsporné bydlení,“ říká Jan Řežáb.

Důkazem je i kalkulace měsíčních poplatků. Například v bytě o velikosti 109 m2 v projektu Ecocity Malešice čtyřčlenná rodina zaplatí pouze 2 600 Kč. V obdobně velkém bytě, v projektu, který nenabízí výhody energeticky pasivní stavby, by vydala více než 4 800 korun. A rozdíl 2 200 korun měsíčně ve finále znamená roční úsporu 27 tisíc korun, pro kterou každá domácnost jistě najde lepší využití, než platit za teplo. 
Vizualizace energeticky pasivního projektu Park Hloubětín 
04.08.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444