Bydlení jako součást kvality života

Akcenty Mobitexu 2004

Jedním ze záměrů pořadatelů letošního ročníku veletrhu MOBITEX bylo zvýraznění prezentace svítidel a dekorací, čemuž do jisté míry také odpovídalo složení vystavovatelů. Charakterem vystavovaných výrobků, filozofií svých firem a všemi prvky, které při prezentaci tohoto druhu vstupují do souvislostí, však další témata novinky a akcenty přinesli sami vystavovatelé.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Viděli jsme zde totiž, jak vystavovatelé "dobrých jmen" stále silněji shodně zdůrazňují zdravé bydlení, to, aby vybavení interiéru nepřispívalo k negativním civilizačním vlivům, ale aby nás před nimi naopak, alespoň do jisté míry chránilo. Záleží přitom na tvarování, materiálech, technologiích, stejně jako na kontextu všech těchto prvků i na kombinacích jednotlivých částí vybavení interiéru. Jeden z významných výrobců kvalitního nábytku u nás Antonín Kollinger tento důraz přímo nazval "ekologií interiéru". Dalším akcentem některých prezentovaných expozic a také doprovodných akcí bylo spojení tradice a zkušeností z minulého století se současnými poznatky o potřebách člověka. Veletrh ukázal, že odpovědný prodej nábytku vyžaduje do značné míry také osvětu zákazníka, který by měl vybírat s rozvahou a znalostí sama sebe a svých skutečných potřeb. Jako protiváhu ke konci minulého století, ve kterém byl kladen důraz na to, "jak co vypadá", tedy na vizuální podobu věcí okolo nás, a svým způsobem také jako protiváhu k vizuální kultuře, která nás zahlcuje, řada výrobků přinesla důraz na to , "jaké to skutečně je", na strukturu povrchu, prostě na fakt, že nábytek okolo nás vnímáme všemi smysly a velmi často také hmatem.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Bylo pro nás příjemným poznatkem, že pro nejednoho známého českého výrobce nábytku je produkce nikoliv především obchodem, ale realizací životních potřeb, a že vychází z jejich vnitřních postojů a přesvědčení. Pro bratry Jelínkovy, výrobce ložnic a sedacího nábytku vychází výroba z rodinné tradice, a celou svoji činnost - počínaje výběrem materiálu, přes jednání se zákazníkem až po například pojmenování dokončených modelů - chápou zároveň jako své životním poslání a cestu ke zdravému životu jak pro ně samotné, tak pro zákazníky.
Další sourozenci, bratři Bartákovi z firmy Form, kteří získali GRAND PRIX MOBITEX za progresivní technologii, vedli ve své expozici dialog s návštěvníky i mezi sebou o smyslu své práce a dalším osudu svých produktů. Stejně jako řada dalších výrobců, kteří si své výrobky sami vyvíjejí, činí tak, po neúspěšných pokusech o nalezení výrobce pro své návrhy, ve vlastní továrně. A tak skutečnost , že mnozí čeští zavedení výrobci často nemají o impulsy v designu či technologii zájem, má v některých případech i kladný efekt - ve vzniku nových firem, u jejichž zrodu stála zejména potřeba tvořit. Je naděje, že právě podnikatelské subjekty s tímto druhem energie přežijí očekávaný vstup výrobců s levnými technologiemi ze zahraničí. Veletrh MOBITEX 2004 byl také místem, kde přímo v expozicích bylo možno se setkat s odborníky, často přímo s výrobci a autory ( designéry a technology ). Vznikla tak příležitost získat mnohem lepší informace rozhodující pro volbu předmětů, se kterými trávíme většinu života, než jakých se nám může dostat v některých prodejnách nábytku. Bližší kontakt přímo s tvůrci nábytku a kvalifikovanými, erudovanými odborníky, který veletrh umožnil, navíc přispěl k poznání, že bydlení v celé své různorodosti tvoří jednu z podstatných kvalit (nebo nekvalit) našeho života.
23.03.2004 | Josef Morávek

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444