Bydlení, jaké se nevidí

Využít všechny výhody jedinečné a nádherné lokality a obohatit je trendovými architektonickými přístupy - to byl cíl architektonického týmu firmy Remagen, která staví originální rodinné dvojdomy v Davli u Prahy.

Oblast kolem Davle je už celá desetiletí považována za jednu z nejkrásnějších lokalit těsně za Prahou. Proto je logické, že si místní nechtějí nechat kolem původní zástavby vyrůst nové bytové domy nebo rodinné domky, které by zcela změnily charakter této oblasti, a proto se tu také staví minimálně. Projekt, který v současnosti realizuje firma Remagen, je tedy výjimečný už jen z toho důvodu, že je na tomto území ojedinělý.

Od toho, nač jsme v posledních letech ve výstavbě zvyklí, se však liší i v mnoha dalších ohledech. Fascinující poloha pozemku, orientovaného ideálně, tedy na jihozápad, situovaného na skalním ostrohu nad soutokem Vltavy a Sázavy a nabízejícího nezapomenutelný výhled na panorama okolní přírody, dala architektovi mimořádné možnosti. Využil jich skutečně maximálně a přitom s plným respektem ke krajině – a výsledkem je citlivé souznění moderních staveb s krásnou přírodní scenérií.

Stavební pozemky dříve sloužily jako zahrada a leží na okraji davelské městské zástavby. Pro nově budované domy tak je charakteristická poloha v krásném prostředí uprostřed zeleně, ale nikoliv odtržení od civilizačních vymožeností, jak tomu v mnoha podobných případech bývá.

 

Vize, realizovaná v řešení tohoto komplexu, je charakterizována snahou uvést do života bydlení, spjaté s přírodou, ale přitom městsky pohodlné. Proto se zde objevují prvky, které zvyšují estetický dojem z bydlení a přitom zároveň neomezují komfort obyvatel; a významným rysem je i nízkoenergetický charakter staveb.

Stavba domů využívá tradiční a klasické materiály – kámen, cihlu, omítku, dřevo a sklo. Při pohledu na dům však zaznamenáme, že se tady architektonické pojetí všem tradičním klišé na hony vzdaluje, a to už jen použitím méně obvyklých prvků, jako jsou například vstupy do domu z různých stran. Kromě estetického dopadu mají tyto prvky i další úkol, totiž zajistit maximální možné soukromí obyvatelům všech domů.

Originální souhra tradičních i moderních přístupů je patrná i v dalších detailech, ať už se jedná o použití omítky v přírodní barvě či dřevěné pergoly, jejichž přítomnost vyvolává příjemný, teplý a provzdušněný dojem z celé stavby.

Protože součástí pozitivního vztahu k přírodě, který byl při práci architeka určujícím prvkem, je i šetrné zacházení s přírodními zdroji, je celý projekt koncipován jako nízkoenergetický. Budovy jsou maximálně vhodně situovány v terénu, v průběhu projekčních prací byl kladen důraz na ideální rozměry a umístění prosklených ploch, použity jsou výhradně vysoce kvalitní materiály s optimálními technickými parametry, vytápění je na bázi tepelného čerpadla a pro ohřev vody se využívají solární systémy.

Obyvatelé tak zde budou žít s vědomím, že se aktivně podílejí na ekologickém přístupu k bydlení, a nepochybně ocení i finanční výhody, které se jim v budoucnu odrazí na podstatně nižších cifrách na účtech na energie. Nezanedbatelným faktem přitom je, že ceny bytů byly stanoveny tak, že zcela odrážejí současnou cenovou úroveň a investice do nízkoenergetického bytu tady není vyšší než do bytu srovnatelné kategorie, který není nízkoenergetický.

Projekt není velký, jedná se o dva rodinné dvojdomy. Sevřenost a privátnost této struktury přispívá k oprávněnému pocitu výlučnosti budoucích obyvatel – protože podobně řešené domy na srovnatelně atraktivním místě se opravdu nevidí. A výjimečným rysem je i fakt, že tato mimořádně přitažlivá lokalita je součástí městečka, které je známé svým příjemným a domáckým rázem - a přitom do Prahy je to vskutku co by kamenem dohodil.

06.10.2008

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444