Nespornou výhodou bulguru je kromě jeho jedinečné oříškové chuti také jednoduchá a rychlá příprava. Pokud bulgur vaříme samostatně, použijeme poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. V osolené vodě bulgur pod pokličkou vaříme asi 5 minut (bez míchání) a potom necháme "dojít" podobně jako kdybychom připravovali rýži.
300 g žampiónů, 150 g bulguru, 1 červená paprika, svazek jarních cibulek, olej, cibule, petrželka, pepř, čili, česnek
Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce osmažíme na oleji. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a krátce na tenké proužky nakrájenou papriku a společně restujeme. Přidáme trochu vody a vše podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme drcené čili papričky a česnek. Vsypeme bulgur a vše zalijeme 400 ml vody nebo zeleninového vývaru a společně dusíme asi 15 minut. Nakonec přidáme petrželku a na tenké plátky nakrájenou cibulku.
Bulgur pilaf
1 větší cibule, 2 mrkve, 1 červená nebo zelená paprika, olivový olej, 150 g bulguru,400 ml vody nebo vývaru, čerstvá petrželka, čerstvá nebo sušená bazalka, čerstvá nebo sušená máta, sůl a pepř
Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji s nakrájenou mrkví a paprikou. Když je vše měkké, přidáme bulgur a krátce ho osmahneme. Přidáme zbytek ingrediencí a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme ještě 20 minut než se vsákne veškerá tekutina. Pilaf můžeme podávat samotný nebo jako přílohu k masu.