Bulgur na talíři

Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Bulgur patří k potravinám, které se k nám dostaly díky vyznavačům zdravé výživy. Je totiž bohatým zdrojem důležitých látek - především vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku. Má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku. Pokud jde o obsah živin, je výživnější než kuskus i rýže. Bulgur se totiž vyrábí z naklíčené tvrdé pšenice, která se předvaří, suší a posléze nahrubo drtí.

Oblíbený je bulgur v oblastech Středního Východu, v Turecku, ve středomořské kuchyni, v severní Africe i v Indii, kde se využívá k přípravě řady tradičních oblíbených jídel - nejznámější jsou pilafy, ale také kibbehy a především tabbouleh, což je bulgurový salát se zeleninou a bylinkami, původem z Libanonu a Sýrie. V naší kuchyni lze bulgur přidávat do nádivek, salátů, karbenátků, hodí se také jako příloha k masu, k zelenině nebo omáčkám. Výborně chutná také jako zavářka do polévky.

Nespornou výhodou bulguru je kromě jeho jedinečné oříškové chuti také jednoduchá a rychlá příprava. Pokud bulgur vaříme samostatně, použijeme poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. V osolené vodě bulgur pod pokličkou vaříme asi 5 minut (bez míchání) a potom necháme "dojít" podobně jako kdybychom připravovali rýži.
Bulgur se žampiony

300 g žampiónů, 150 g bulguru, 1 červená paprika, svazek jarních cibulek, olej, cibule, petrželka, pepř, čili, česnek

Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce osmažíme na oleji. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a krátce na tenké proužky nakrájenou papriku a společně restujeme. Přidáme trochu vody a vše podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme drcené čili papričky a česnek. Vsypeme bulgur a vše zalijeme 400 ml vody nebo zeleninového vývaru a společně dusíme asi 15 minut. Nakonec přidáme petrželku a na tenké plátky nakrájenou cibulku.


Bulgur pilaf

1 větší cibule, 2 mrkve, 1 červená nebo zelená paprika, olivový olej, 150 g bulguru,400 ml vody nebo vývaru, čerstvá petrželka, čerstvá nebo sušená bazalka, čerstvá nebo sušená máta, sůl a pepř

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji s nakrájenou mrkví a paprikou. Když je vše měkké, přidáme bulgur a krátce ho osmahneme. Přidáme zbytek ingrediencí a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme ještě 20 minut než se vsákne veškerá tekutina. Pilaf můžeme podávat samotný nebo jako přílohu k masu.
02.11.2007 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444