Budeme žít v chytrých městech?

Vídeň, bytový komplex v sídlišti Aspern. Foto: DELTA

Vídeň, bytový komplex v sídlišti Aspern. Foto: DELTA

Podle řady sociologických i ekonomických ukazatelů odborníci usuzují, že do roku 2050, bude ve městech žít 66 % obyvatel planety. Pro města, která se již nyní potýkají s množstvím problémů, bude velkou výzvou, jak svým obyvatelům poskytnout dostatečné základní zdroje a zajistit ekonomickou a sociální stabilitu, přijatelné a udržitelné životní prostředí.

Technický pokrok a nárůst technologií pociťujeme mnohdy jako viníka zhoršení životního prostředí. Na druhé straně ale efektivní cestou ke zlepšení kvality života  a prostředkem k udržitelnému rozvoji měst může být právě koncepční využití široké škály moderních technologií v každodenním životě města i jeho řízení, včetně zapojení široké veřejnosti.  Stále více měst ve světě i u nás pracuje na konceptech “Smart City” a uvádí je v život.  Cílem je změnit stresující prostředí města a vytvářet podmínky pro jeho udržitelný rozvoj. Koncepty zahrnují například řešení problémů s dopravou, parkováním, znečištěným ovzduším, bezpečností, hospodaření s vodou a energiemi, zavádějí úsporná flexibilní veřejná osvětlení. Města, která se k filozofii “Smart City” hlásí, se otvírají novým nápadům a inovacím, chtějí být prostorem pro podnikání a nabízet nové pracovní příležitosti, ale zároveň i vytvářet širokou síť služeb, které usnadní jejich obyvatelům život, nabízet dobré podmínky také pro vzdělávání, odpočinek, sport nebo kulturu.


Mezi známá evropská města, která realizují své koncepty “Smart City” patří například Vídeň, Amsterdam, Barcelona nebo Stockholm. Nemusí ale jít jen o města s miliony obyvatel; v ČR o to, stát se "Smart City" usilují například Písek, Volyně, Ostrava, Třinec, Brno. Kromě různých mezinárodních organizací (např. OECD Green Cities Programme) podporuje koncept Smart Cities také EU, například v rámci Strategického plánu energetických technologií (SET – Plan) prostřednictvím iniciativy Smart Cities and Communities. Ta se konkrétně zaměřuje na cíl snížit do roku 2030 emise CO₂ o 40 %. Snižování emisí se týká zejména oblasti dopravy, energetické účinnosti budov a využití nových technologií, které vedou ke zvyšování energetické účinnosti a energetickým úsporám.


Koncepty Smart City v celosvětovém měřítku pomáhá prosazovat řada mezinárodních institucí a platforem zaměřených na oblasti energií, telekomunikací a IT, které komunikují například prostřednictvím mezinárodních summitů, myšlenka má samozřejmě také svou komerční stránku. S efektivními řešeními a nejrůznějšími iniciativami pro chytrá města přicházejí velké IT firmy, telekomunikační a energetické společnosti jako Cisco, IBM, Schneider Electric, v ČR je to např. také E.ON.

Stanice sdílených bicyklů, sdílené elektromobily dostupné pomocí mobilních aplikací, elektronické naváděcí systémy na parkoviště a jiné zásadní změny v osobní i veřejné dopravě, ale také v mnoha dalších oblastech už mnohde ve světě úspěšně fungují. Efektivního řešení lze ale vždy dosáhnout jen v součinnosti s veřejností. Zda budeme žít v chytrých městech, nezáleží tedy jen na sofistikovaném propojení moderních technologií a na osvícenosti představitelů měst, ale do značné míry také na tom, nakolik jsou novým konceptům otevřeni samotní obyvatelé. Zjednodušeně řečeno: Města mohou v budoucnosti fungovat tak chytře, jak chytří budeme my.
02.01.2017 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444