Ingredience 700 g brambor typu C 250 g kysaného zelí 500 g jablek 100 ml smetany 60 g prorostlé uzené slaniny kousek másla drcený kmín sůl 100 g strouhaného čedaru nebo jiného tvrdého sýra s výraznější chutí |
Příprava Syrové brambory i jablka okrájíme a nakrájíme na plátky asi 1/2 cm. Na pekáček dáme mírně vyškvařit na drobnější kostičky pokrájemnou slaninu. Tu poklademe vrstvou kysaného zelí, které posypeme kmínem a rozložíme na ně polovinu bramborových plátků. Brambory jemně osolíme a pokračujeme vrstvou jablek. Poslední vrstvu tvoří brambory, které osolíme, poklademe vločkami másla a zalijeme smetanou. Pečeme přikryté asi při 170 asi 35 minut, poté posypeme sýrem a pečeme ještě asi 15 minut. |
Brambory zapečené s jablky a kysaným zelím
Na rozloučenou se zimou si pochutnejte na jídle, které v zajímavé kombinaci využívá ingrediencí v české kuchyni typických pro zimní období.