Bramborové pyré s ricottou a grilovanou zeleninou

Čerstvý syrovátkový sýr riccota má příjemně jemnou chuť, obsahuje vysoké procento proteinů, vitaminy A, B12 i D a málo tuku. Hodně se používá na výrobu sladkých dezertů, ale výborný je i v různých slaných pokrmech. Například v jemně našlehané bramborové kaši, která se dobře hodí ke grilované zelenině.

Ingredience
1 kg brambor, nejlépe varný typ A
150 g čerstvé riccoty
1/2 šálku mléka
1 lžíce másla
2 lžičky soli
špetka mletého černého pepře

zelenina ke grilování podle sezóny
(papriky, cherry rajčátka, kolečka cukety, baklažánu nebo i kedlubny, přidat můžete i několik plátků česneku)
trocha olivového oleje, sůl, bylinky
Příprava
Brambory okrájíme, rozdělíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a můžeme ji použít třeba do zeleninové polévky, ale pro jistotu si asi 100 - 150 ml zatím necháme stranou, kdyby pyré bylo příliš husté. K bramborám přidáme ohřáté mléko, sůl a koření, rozmačkáme, přidáme i riccotu a mixérem vyšleháme jemné pyré. Než na grilovací pánvi s trochou olivového oleje na dně připravíme zeleninu, pyré uchováme v teple. Můžeme je také dát na chvíli odkryté do trouby, aby na povrchu mírně zezlátlo.
28.11.2013 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444