Bezpečná práce s elektrickým nářadím

Léto je mimo jiné také časem zvýšené aktivity kutilů všeho druhu. Při práci v dílně, na zahradě i doma se tedy v tomto období také častěji používají elektrické přístroje jako sekačky, vrtačky, elektrické hoblíky a další spotřebiče.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
U těchto přístrojů může dojít a dochází k poruchám izolací připojovacích šňůr a prodlužovacích kabelů. Důvodem může být opotřebení, přiskřípnutí, náhodné přeseknutí kabelu sekačkou apod. V těchto situacích samozřejmě hrozí vážné nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Lze mu jistě alespoň částečně čelit zvýšenou opatrností. Pokud však bude mít váš přístroj na přívodní šňůře vidlici ELGARD od výrobce ABB Elektro Praga bude jeho používání bezpečné. Tato bezpečnostní vidlice má totiž vestavěný proudový chránič, který v době kratší než 30 milisekund rozpozná vzniklou poruchu,  vypne přívod a případnému úrazu elektrickým proudem tak zabrání. Elgard se také vypne při výpadku elektrické sítě, čímž při opětovném obnovení dodávky proudu zabrání samovolnému spuštění přístroje, které může být velmi nebezpečné. Není proto ovšem vhodný pro spotřebiče, které vyžadují trvalé napájení (např. ledničky), neboť po výpadku se musí ručně zapnout.
Užívání bezpečnostních vidlic s vestavěným proudovým chráničem se doporučuje hlavně u zahradního a ručního nářadí a u všech prodlužovacích přívodních šňůr k tomuto nářadí. Obraťe se na svého elektrikáře, který Vám bezpečnostní vidlice ELGARD k vašemu nářadí a přístrojům připojí.
15.06.2005 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444