Betonářské práce

Beton je vlastně umělý kámen. Odolává mechanickému poškození a má vysokou pevnost v tlaku. S ocelí má stejnou roztažnost, takže jej lze kombinovat s ocelovými konstrukcemi.

Beton lze odlévat do libovolného tvaru. Betonové stavby jsou těžko odstranitelné. Nevýhodou je velká hmotnost a značná tepelná vodivost. Jsou studené a ve srovnání s cihelnou by musela být betonová zeď dvojnásobně silná, aby izolovala stejně. Proto beton jako takový na stavbách pro bydlení nahrazují častěji jiné materiály.
Běžným způsobem je však odlévání betonu do předem připravených forem v podobě nejrůznějších typů bednění od štěpkocementových forem, přes polystyrénové až po jejich kombinace. Použité desky pak tvoří tzv. ztracené bednění, jež se pomocí speciálních prvků rozepíná a spojuje. K venkovní straně se klade odpovídající vrstva tepelné izolace a následně se celé patro zalije betonovou směsí. Jedná se pak o velice progresivní a vysoce tepelně izolační stavební systém.
Pokud se však odlévání koná do běžného bednění, je třeba finální beton omítat.
Betonové konstrukce mohou tvořit podstatnou část domu, jak ve svislých, tak vodorovných konstrukcích, ale musí být bezpodmínečně opatřeny dokonalou vnější tepelnou izolací.
23.04.2003 | Ing. Olga Koníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444