Beton pro nejvyšší stavby

V čínském Tianjinu vyrůstá mrakodrap Gaoyin 117, který bude po svém dokončení jednou z nejvyšších staveb v Asii. Jedním z hlavních dodavatelů betonu pro tento obří projekt realizovaný v jednom ze šesti největších čínských měst, je společnost CEMEX, S.A.B. de C.V. (NYSE: CX).

Projekt Gaoyin 117 dosáhne výšky 598 metrů a pro vybudování jeho 117 pater bude použito celkem 500.000 m3 transportního betonu. Dokončení projektu, jehož stavba byla započata v roce 2008, je plánovano na rok 2013 – 2015 a celková investice činí 3 miliardy USD. CEMEX je hlavním dodavatelem pro základy, které budou tvořit 941 betonových pilotů, což jsou dlouhé konstrukční prvky zasazené hluboko do země v místě, kde budova bude stát. Betonové piloty zaručují pevnost a stabilitu celé konstrukce budovy.

Také v České republice překonává společnost CEMEX výšky a pochlubit se může svým podílem na výstavbě nového zdroje elektrárny ČEZ v Ledvicích. Na tuto stavbu byl dovážen beton v nepřetržitém provozu po dobu 50 dní. Betonáž se týkala skeletu obslužných věží kotelny. Dvě věže o výšce 147 metrů jsou nejvyšším objektem v České republice a jedna z nich je vybavena ochozem a prosklenou vyhlídkou.

Pro výstavbu těchto věží bylo použito technologie tzv. posuvného bednění, kde jednotlivé betonáže probíhají nepřetržitě 24 hodin denně. Vzhledem k použité technologii bednění bylo nutné vytvořit recepturu betonové směsi (pevnost betonu C30/37 XC2) tak, aby byl zajištěn náběh tuhnutí betonu vždy po šesti hodinách, za jakéhokoli počasí.
CEMEX je přední celosvětový výrobce a dodavatel betonových směsí, cementu, kameniva, přísad a
dalších stavebních materiálů. Poskytuje vysoce kvalitní výrobky a spolehlivé služby zákazníkům a
komunitám ve více než 50 zemích. V České republice CEMEX provozuje více než 50 betonáren, 7
štěrkoven, 2 kamenolomy a cementovou mlýnici. Více na www.cemex.cz.
03.01.2011 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444