Barvy v kuchyni. Které vám zpříjemní den?

 Dřevo, magnolie a zelená: Tahle svěží kombinace se hodí do velké většiny kuchyní. Na této naší realizaci také vidíte, jak důležitou roli hraje osvětlení. FOTO: Stylishrooms

Dřevo, magnolie a zelená: Tahle svěží kombinace se hodí do velké většiny kuchyní. Na této naší realizaci také vidíte, jak důležitou roli hraje osvětlení. FOTO: Stylishrooms

Když máte náladu na světlý svetřík, prostě si ho obléknete. Barvy v bytě tak snadno měnit nemůžeme, proto je potřeba při jejich výběru myslet dopředu. Jaké barvy se hodí do kuchyně? Jaké vám budou příjemné? Jediná odpověď neexistuje, spolu si ale ukážeme, podle čeho se při výběru barev do kuchyně řídit.

„Světlé a přírodní tóny, to jsou pravděpodobně nejčastější barvy kuchyní,“ říká jeden z majitelů společnosti Stylishrooms Lukáš Vytiska. Moderní kuchyně, které společnosti vyrábí, si žádají jednoduchost až minimalistické pojetí i co se týče barev. Když se podíváte do nějaké typické, české kuchyňky, velmi často na vás vykoukne také oranžová nebo meruňková barva. Při výběru barvy do kuchyně totiž především záleží na tom, jaký styl kuchyně máte a jak velká kuchyň je.

Na velikosti záleží: Malá kuchyň si zaslouží světlé barvy

„Když zákazník neví, jakou barvu do kuchyně zvolit, doporučujeme vybrat si střídmé barvy a k nim třeba výrazné doplňky. S výběrem barvy do kuchyně většinou snadno poradíme, když se podíváme přímo do bytu, kde kuchyň bude,“ dodává Lukáš Vytiska. Výběr barev a materiálů do kuchyně by měl být ovlivněn celým kontextem místnosti, její velikostí, světlostí a stylem. Do malé kuchyně například nepatří syté a tmavé barvy.
Přírodní barvy v kombinaci s jednou výraznou barvou, v tomto případě s teplou červenou. Kuchyň je ještě nezabydlená, takže působí trochu chladněji. FOTO: Stylishrooms 
Ve velké kuchyni se můžete vyřádit, i tady ale doporučujeme ladit barvy „tón v tónu“, například tak, abyste s pomocí barev oddělili obytnou část pokoje od jídelny. Máte rádi extravaganci a syté barvy? Nemusíte se jich vzdávat ani v kuchyni, je potřeba jen myslet na to, že ty křiklavé vzory a pestrobarevné kombinace budete mít na očích každý den. Proto je potřeba uvažovat vždy o kuchyni jako celku a vnímat i to, jak bude vypadat sytě růžová linka za umělého osvětlení nebo jakou náladu vám po ránu vyvolají černé obklady a deska z tmavého kamene.

Kuchyňská klasika: oranžová, červená, žlutá

Barvy do kuchyně zpravidla řešíme na dvou úrovních – barvy samotné kuchyně a barvy stěn místnosti. Jde o dvě úplně jiné věci: Barvy stěn totiž můžeme poměrně snadno změnit. I proto je vhodnější samotnou kuchyň vybírat v barvách, kterou dobře sladíte s jinými. Velmi oblíbené jsou barvy jako slonovinová kost, bílá, přírodní béžová nebo odstíny šedé či krémové.
Dvě výrazné, syté barvy si může dovolit zkombinovat jen někdo. Záleží na vkusu i na tom, co daná místnost „snese“, tady to působí krásně útulně. FOTO: Stylishrooms

Barvy do kuchyně: Co která způsobí?

  • Červená kuchyně – může dráždit, ale v menším zastoupení spíš povzbuzuje. Červené doplňky se hodí do bílé nebo šedé kuchyně, pěkně se kombinují se dřevem i s nerezem. A nezapomeňte, že i červená barva může mít studený i teplý nádech!
  • Oranžová kuchyně – povzbuzuje chuť k jídlu, ke komunikaci, k životu. Krémové odstíny oranžové jsou příjemnější, máte-li tradiční vkus a i kuchyň. Do moderní lesklé kuchyně si můžete dovolit i svítivě oranžové prvky.
  • Žlutá kuchyně – Vytváří pozitivní atmosféru, je radostná a zateplí celou kuchyň. Buďte opatrní s množstvím barvy, máte-li malou kuchyň. Žlutá hezky vynikne v kombinaci se dřevem nebo třeba se světle zelenou.
  • Bílá kuchyně – Bílou barvou nejde nic zkazit, bílá navozuje dojem čistoty, prostoru a vzdušnosti. Je možné ji sladit prakticky s čímkoli, ať už s teplými přírodními tóny hnědé anebo třeba s kontrastní černou.
  • Modrá kuchyň – Modrá uklidňuje, studené odstíny ochlazují a tlumí vás i vaši chuť k jídlu. Dejte si pozor na studenou modrou v kombinaci s nerezem, mohli byste pak umrznout!
  • Zelená kuchyň – působí svěže, čistě, přírodně, zvlášť teplé odstíny se do kuchyně dobře hodí, protože se krásně kombinují se dřevem a s bílou. 
Nesmrtelná kombinace bílé a černé spolu s nerezovými doplňky by se na první pohled mohla zdát trochu studená, tady to ovšem kompenzují velká okna s přirozeným světlem. FOTO: Stylishrooms
 
Barvy stěn v kuchyni se nejčastěji ladí do teplých barev, které vyvolávají útulnou atmosféru a pohodu. Žlutá a oranžová dokonce podporují chuť k jídlu, červená vás ráno zase rychle postaví na nohy. Moc dobře však působí i teplý odstín světle zelené, trávové barvy, který působí svěže a krásně ladí s přírodním dřevem a bílou.

Studené odstíny barev v kuchyni mají také své místo, doporučujeme je však vybírat do místností s dostatkem přirozeného světla a prostoru. Obecně lze říct, že chladné barvy se více hodí do ložnic nebo koupelen. Zvlášť v dnešní době, kdy je kuchyň často propojena s obývákem, se hodí sáhnout spíš po přírodních, teplých tónech.
Retro kuchyně v „baby“ modré barvě a se stylovými skleněnými obklady – taková kuchyň má šmrnc a rozhodně je nezaměnitelná. FOTO: Stylishrooms

Nic se nesmí přehánět. Místo červené linky si kupte červené obklady

Tak jako při výběru barev do jakékoli jiné místnosti, i barvy v kuchyni by se měly pohybovat na nějaké předem dané, vymezené paletě. Doporučujeme vytvořit si paletu tří základních barev a několika jejich odstínů. Díky tomu se vám pak podaří v místnosti vytvořit přirozenou atmosféru. S nejvýraznější barvou pak šetřete – jedna barevná stěna je lepší než čtyři a stejně tak výrazné obklady působí lépe, než kdyby byla sytě barevná celá kuchyňská linka.

Pár triků na závěr:

  • Omyvatelný a antibakteriální nátěr v kuchyni vám ušetří práci a je to zdravější
  • Namísto klasických obkladů zkuste moderní skleněné obklady do kuchyně
  • Obecně platí, že velké plochy by měly být světlejší a postupně můžou tmavnout – malé detaily a doplňky pak můžou být syté a výrazné.
  • Nezapomeňte, že velkou roli hraje také to, jakou barvu má podlaha nebo okenní rámy
  • Podívejte se do fotogalerie kuchyní od Stylishrooms
26.03.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444