Banánovník v bytě
U nás lze ideální podmínky k růstu nejlépe zajistit v udržovaných sklenících, proto jedny z nejhezčích banánovníků najdeme v našich botanických zahradách. Řada pěstitelů má ale úspěchy i při pěstování v bytě. Rostliny pěstované v interiéru umisťujeme na světle, nejlépe na plném slunci, ale na místě chráněném před větrem, snadno by se jim potrhaly listy. V létě mohou být na zahradě nebo balkoně, ale opět na závětrné straně. Banánovník je náročný na zálivku a na časté mlžení listů, které ze své velké plochy vypařují mnoho vody. Při přelití hlavně mladých rostlin v zimě uhnívají kořeny.
Je výhodné, když rostlina nasadí na květ na jaře, aby se květy a plody mohly vyvíjet v teplém období. V bytech a horších podmínkách nasazuje rostlina na květ přibližně za tři roky. Od začátku kvetení do uzrání plodů potřebuje u nás banánovník 90–120 dní. Po odplození původní „kmen“ hyne, ale z kořenů již roste dceřiná odnož.
Mladé rostliny přesazujeme každoročně. Pro zdárný růst potřebuje banánovník výživnou a dobře propustnou půdu složenou z hrubé rašeliny, praného písku nebo humusové zeminy v poměru 1:1, s drenážní vrstvou a s přidáním cereritu. Kromě toho přihnojujeme každých čtrnáct dní.
Ke škůdcům, které tyto mohutné byliny napadají, patří svilušky a skleníkové molice.
Banány jsou po kávě nejprodávanější plodinou
Podle odhadů jsou plody banánovníku hlavním zdrojem potravy pro téměř miliardu lidí a ze zemí, kde uzrávají, jich každoročně do světa putuje kolem 15 milionů tun. Banánovníků, jejichž plody se konzumují, je mnoho druhů i odrůd. Nejznámější jsou banánovníky ovocné (dezertní), tzv. figo, a banánovníky zeleninové, tzv.plantejny, které se vaří, pečou, lze je použít do salátů, nakládají se i suší. Dnes jsou banány potravinou známou na celém světě. V českých obchodech se objevily poprvé v polovině 20. let minulého století a pro svou sladkou lahodnou chuť si neuvěřitelně rychle získaly oblibu, staly se a dodnes zůstávají jedním z nejoblíbenějších ovocí. Pokud je zakoupíte v obchodě, vždy jsou již určeny k rychlé spotřebě, protože se brzy kazí. A v žádném případě je neskladujte v ledničce.
Banány obsahují ovocné cukry, vlákninu a jsou bohaté na draslík, hořčík a další minerální látky, důležitou složkou je rovněž provitamin A. Jsou lehce stravitelné a mohou sehrát významnou roli ve výživě kojenců, dětí a při nejrůznějších dietách.