Automatické kotle jsou stále populárnější

Kotel VIADRUS HERCUULES DUO. Pod plechovým pláštěm a izolací je konstrukce z vodou chlazené litiny, která se vyznačuje dlouhou životností. (Foto: VIADRUS)

Kotel VIADRUS HERCUULES DUO. Pod plechovým pláštěm a izolací je konstrukce z vodou chlazené litiny, která se vyznačuje dlouhou životností. (Foto: VIADRUS)

Poptávka po automatických kotlích na pevná paliva stále roste. Důvodem jsou dotační programy, zpřísňování emisních norem i neochota uživatelů chodit často doplňovat palivo.

Automatické kotle umožnují vytápění a ohřev teplé vody pevnými palivy a zároveň nabízí komfort srovnatelný s plynovými nebo elektrickými kotli. Na rozdíl od kotlů s ručním přikládáním spalují s vyšší účinností, tedy úsporněji k životnímu prostředí i peněžence uživatele. Standardem je splnění emisní třídy 3; některé typy, jako například VIADRUS Hercules DUO, splňují dokonce i přísnější emisní třídu 4, a je tedy možno na ně získat dotaci až 60.000 Kč.
 
„Pevná paliva mají na trhu stále své místo, uživatelé ale požadují komfortní obsluhu i při tomto typu vytápění. Automatický kotel vyžaduje doplnění paliva do zásobníku zhruba jednou za tři dny,“ uvedl Robert Juřeník z bohumínské firmy VIADRUS, která automatické kotle vyrábí již od roku 1920. Palivo je do kotle dodáváno pomocí šnekového podavače, který řídí elektronická jednotka. Samozřejmostí je ochrana proti prohoření do zásobníku i přehřátí kotle, a to i během výpadku elektřiny.

Provoz kotle je plynule regulován v rozpětí 30 až 100 procent jmenovitého výkonu. Uživatel může nastavit výstupní teplotu vody i další parametry.
Velkou výhodou je fungování a v útlumovém režimu, kdy kotel spotřebovává minimální množství paliva, ale nezhasíná a lze jej tedy znovu uvést do plného výkonu stisknutím tlačítka na regulaci.
        
Zkrátka nepřijdou ani majitelé kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním. I renomovaní výrobci nabízejí možnost přikoupení přestavbové sady ke kotlům na pevná paliva, díky které může uživatel využívat všech výhod automatických kotlů, včetně splnění emisních norem.
09.09.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444