Automatická regulace pro krby a kachlová kamna zvyšuje účinnost hoření

Účinnost hoření, délku hoření, maximální dosaženou teplotu i úroveň emisí - CO,CO2, NOx … To vše je u krbů a kachlových kamen možno ovlivňovat regulováním množství vzduchu do ohniště v průběhu hoření.

Regulace může sice probíhat manuálně, ale nikdy takto nezískáme optimální hodnoty pro správný provoz topidla. Toho lze dosáhnout s použitím automatické regulace hoření, jejíž využití má nezanedbatelný ekonomický význam - podstatně totiž prodlužuje proces hoření a zvyšuje jeho účinnost.

Co je automatická regulace hoření?

Automatická regulace hoření je zařízení, které zajistí přesné dávkování vzduchu pro optimální průběh hoření. Je řízena mikroprocesorovou řídící jednotkou, která porovnává okamžitý průběh hoření s programem "Optimalizace hoření" a na základě vyhodnocení reguluje pomocí klapky množství vzduchu, který přichází do ohniště.

Přizpůsobení programu "Optimalizace hoření" pro konkrétní ohniště uživatele se provádí výběrem typu ohniště ze široké nabídky, která je zabudována v paměti tohoto zařízení.

Výčet výhod automatické regulace je rozsáhlý:

  • optimalizuje hoření

    - prodlužuje proces hoření cca o 30%
    - zvyšuje účinnost hoření
    - uzavírá přístup vzduchu do ohniště při dosažení žárového procesu

  • snižuje úroveň škodlivých emisí
  • snižuje spotřebu paliva
  • zvyšuje účinnost topného systému
  • zlepšuje hygienu prostředí v interiéru

    - stabilizuje teplotu v interiéru
    - snižuje cirkulaci prachu
    - zlepšuje tepelnou pohodu prostředí

  • prodlužuje životnost topného systému
  • využívá další možnosti elektroniky

    - ovládá činnost dalších elektronických komponentů
    - vyhodnocuje a graficky zobrazuje on line režim a historii průběhu hoření včetně všech regulačních hodnot (vyšší verze)

Regulace Timpex

Vývojem a výrobou automatických regulací hoření pro krby a kamna se už řadu let s úspěchem zabývá společnost Timpex. Svá zařízení dodává mnoho významným firmám v tuzemsku i zahraničí,  jako jsou například Spartherm, Romotop, Olsberg, Hoxter a další.

Produkce Timpex představuje široké spektrum typů – od jednoduchých regulací určených pro krbová kamínka až po komplexní regulace vytápění RD včetně moderních komunikačních prostředků. Podle druhu použití se tyto regulace dělí do tří řad

ŘADA 0 - 1

Tvoří základ produktové nabídky automatických regulací a obsahuje regulace označené Reg070 a Reg100, které regulují základní spalovací proces.

Reg070 se vyznačuje velmi jednoduchým uživatelským rozhraním a obsluhou. Celkový koncept je minimalistický a zacílený na snadnou montáž a obsluhu. Regulace Reg070 je vhodná k jednoduchým krbovým obestavbám, kde postačí základní regulace hoření. Nezobrazuje žádné hodnoty.

Reg100 umožňuje zobrazit teplotu spalin a úroveň natočení klapky centrálního přívodu vzduchu. Umožňuje také upravovat regulační křivku hoření včetně všech dalších parametrů, které ovlivňují průběh hoření.

ŘADA 2

Tato řada je zastoupena regulací Reg200. Ta k regulaci spalovacího procesu přidává možnost ovládání externích komponentů. Regulace má všechny přednosti modelu Reg100, tedy číselné zobrazení hodnot a možnost úpravy regulační křivky. Navíc díky spínacímu relé, druhému teplotnímu čidlu a druhému servopohonu lze regulaci využít pro ovládání dalších komponentů, jako např. ventilátoru spalin, digestoře, čerpadla pro teplou vodu, by-passové klapky a dalších.

ŘADA 3

Je zastoupena výrobky Reg300 a RegEQ.  Disponují příjemným ovládáním pomocí dotykového displeje, technickou vyspělostí a velkou univerzálností použití. Hlavní důraz při vývoji byl zaměřen na jednoduché ovládání a příjemné uživatelské zobrazení důležitých regulačních hodnot včetně grafického zobrazení topného systému.

Příslušenství regulací:
    GSM modul – informace o regulaci pomocí SMS
    SD karta – pro uložení dat o regulaci
    wi-fi modul – propojení online s PC
    software pro PC – grafické znázornění hoření a regulace, historie hoření, atd.

Reg300 je vhodná pro regulaci akumulačních systémů včetně teplovodních komponentů. Čtyři spínací relé a šest teplotních čidel umožňuje efektivně regulovat jakýkoliv topný systém.  Reg300 může ovládat spalinové ventilátory a klapky, digestoře, by-passové klapky, akumulační nádrže a další komponenty. 


Příklady grafického zobrazení akumulačních systémů

V případě RegEQ se jedná o pokročilou regulaci hoření umožňující komplexní regulaci vytápění rodinného domu. Obsahuje regulaci spalovacího procesu, ekvitermní regulaci a týdenní termostat. Pomocí relé a teplotních čidel ovládá celý teplovodní otopný systém. Předností RegEQ je umístění ovládacího displeje v interiéru a možnost uživatelsky jednoduchým způsobem nastavit regulační parametry s cílem dosažení maximální účinnosti otopného systému.


Příklady grafického zobrazení teplovodních soustav

Aplikační software pro PC

Umožňuje uživateli zobrazovat informace o regulaci, jako např. schéma otopné soustavy s aktuálními hodnotami teplot a činnosti jednotlivých komponentů, zobrazení grafu hoření, nastavení ekvitermní křivky a týdenního termostatu…

Načtení dat historie hoření a jejich grafické znázornění pomocí softwaru lze provést:
    z paměťové SD karty, které je umístěna v Reg300/EQ
    propojením PC s  wi-fi modulem Reg300/EQ
    dálkovým připojením k jednotce regulace přes internet

Pomocí tohoto nadstandardního zobrazení má uživatel plnou kontrolu účinnosti, hospodárnosti i bezpečnosti topného systému.


Příklad zobrazení topného teplovodního systému v aplikačním softwaru /zapojení odpovídá reálné instalaci systému/

Více infomací lze získat na webových stránkách www.timpex.cz.

03.09.2012 | Ing. Ivo Bartoš

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444