Ateliér Pelcl

Atelier Pelcl byl založen v roce 1990. Hlavním předmětem projekční činnosti je navrhování interiérů, design nábytku a produkt design. Dále studio zpracovává architektonické projekty a rekonstrukce budov. Z oblasti designu nábytku patří mezi nejznámější návrhy Ateliéru Pelcl kancelář Lindberg či knihovna Balvan (na obrázku).

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Známým návrhem Jiřího Pelcla jsou také lžička Spermie Anežka (na obrázku) či popelník a svícen Bleriot.
Ateliér Pelcl se podílel například na projektech Velvyslanectví ČR v Římě, Interiérech Ministerstva zahraničních věcí ČR v Praze či Interiéry Český dům ve Švédsku (na obrázku).
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Doc. ak. arch. Jiří Pelcl:
Po studiích architektury na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a Královské akademii umění v Londýně se Jiří Pelcl zabývá projekční činností převážně ve sféře interiéru a komorní architektury. Těžiště jeho tvorby se postupně přesouvá na design nábytku, navrhuje externě pro sériovou výrobu pro podniky nábytkářského průmyslu a výrobní družstva. V roce 1983 - 84 působí v Anglii, kde dále studuje design nábytku na Královské akademii umění v Londýně. Po návratu ze zahraničí se orientuje na autorskou designérskou tvorbu, navrhuje různé veřejné interiéry.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
V roce 1987 zakládá uměleckou skupinu Atika, jeho aktivita se soustřeďuje na tvorbu nábytkových solitérů a organizaci výstav. Se skupinou Atika se podílí na 14 výstavách doma a v zahraničí.
Vedle projekční činnosti se zabývá teorií designu, publikuje, pohostinsky přednáší na domácích a zahraničních vysokých školách.
V roce 1990 zakládá vlastní studio Atelier Pelcl. Stává se autorizovaným architektem České komory architektů. V roce 1990 navrhuje interiéry pro prezidenta Václava Havla na Pražském hradě.
Angažuje se v nově konstituované Asociaci interiérových architektů, vydává a rediguje bulletin Interier & Design (1992 - 93).
V roce 1992 se podílí na vzniku první galerie specializované na design - Galerie Genia Loci. V roce 1992 - 94 zde působí jako umělecký ředitel.
Od roku 1997 vede atelier Architektura - design na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.
Tvorba Jiřího Pelcla je zastoupena ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, ve sbírkách Moravské galerie v Brně a soukromých sbírkách v Německu, Francii, Holandsku, Belgii, Itálii, Rakousku, Švédsku, USA.
27.05.2003 | Věra Růžičková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444