Alejandro Aravena - architektura jako umění i sociální projekt

Před několika dny bylo zveřejněno jméno architekta, který se stal letošním laureátem nejprestižnější mezinárodní ceny v tomto oboru. Pritzker Architecture Prize pro rok 2016 získal chilský architekt Alejandro Aravena. Aravenův přínos současné architektonické tvorbě shrnul Tom Pritzker, prezident nadace The Hyatt Foundation, která cenu sponzoruje:

”Porota vybrala architekta, který prohlubuje naše porozumění tomu, co je skutečný design. Alejandro Aravena je průkopníkem spolupráce, která vytváří působivá architektonická díla a zároveň pojmenovává klíčové výzvy 21. století. Jeho dílo dává ekonomickou příležitost méně privilegovaným, zmírňuje dopady přírodních katastrof, snižuje spotřebu energií a poskytuje příjemný veřejný prostor. Inovativní a inspirující, ukazuje, jak může architektura zlepšit životy lidí.”

Siamese Towers, pracovny a učebny. San Joaquín Campus, Universidad Católica de Chile, Santiago, Chile 2005. Foto: Cristobal Palma.
Alejandro Aravena se narodil roku 1967 v Santiagu, kde vystudoval architekturu a tady si taky v roce 1994 založil vlastní praxi. Je autorem řady pozoruhodných staveb, od rodinných domů po velké veřejné budovy. Vytvořil několik budov pro Katolickou universitu v Santiagu, kde studoval, a je autorem staveb pro další vzdělávací instituce - např. ubytovacích prostor a jídelny St. Edward’s University v texaském Austinu. Architekturu čínské Šanghaje obohatila jeho budova farmaceutické společnosti Novaris.  Jak ve svém zdůvodnění zdůraznila mezinárodní porota Pritzker Prize, všechny jeho práce jsou vytvořeny se smyslem pro krásu a poezii architektury a zároveň se vyznačují mimořádným porozuměním pro potřeby uživatelů, velkou zodpovědností vůči okolnímu prostoru, dokonalou znalostí materiálů a konstrukcí.

UC Innovation Center – Anacleto Angelini, San Joaquín Campus, Universidad Católica de Chile, Santiago, Chile 2014. Foto: Nina Vidic, Cristobal Palma.
Od roku 2001 vede Aravena ELEMENTAL, organizaci prezentující se jako “Do Tank”. Jako svého druhu polemika s institucemi typu Think Tank, ELEMENTAL klade důraz na praktické aktivity. Se svými partnery Gonzalem Arteagou, Juanem Cerdou, Victorem Oddó a Diego Torresem se Aravena, podobně jako laureát Pritzkerovy ceny z roku 2014 Shigeru Ban, zaměřuje na projekty veřejného zájmu, které mají významný sociální dopad, ať už se jedná o bydlení, veřejný prostor, infrastrukturu nebo dopravu. K jejich realizacím patří např. i rekonstrukce oblastí postižených zemětřesením a tsunami. Skupina ELEMENTAL za sebou má víc než 2 500 jednotek sociálního bydlení. Některé z nich naplnily s úspěchem myšlenku  “half of a good house” (půl dobrého domu). Cílem je možnost postavit sociální bydlení financované z veřejných peněz na dražších pozemcích, které jsou blíž pracovním a ekonomickým příležitostem a nevytvářejí v obyvatelích pocit sociálního vyloučení. Do samotných domů se pak z veřejných peněz investuje méně - zvelebit je na úroveň bydlení střední třídy zůstává na obyvatelích.

Quinta Monroy Housing, Iquique, Chile 2004. Úkolem bylo poskytnout nové bydlení a zároveň udržet ekonomické a společenské vazby 100 lidem, kteří žili ve 30 let starém slumu. Na obrázku vlevo “Middle-class standard, kterého dosáhli sami obyvatelé, vpravo “Half of a good house” stav financovaný z veřejných peněz. Foto: Cristobal Palma
Sám Aravena v odpovědi na zprávu o svém ocenění zdůraznil, že architektura je kolektivní disciplina a  žádný úspěch není tedy individuální. “Při pohledu do budoucnosti předpokládáme svobodu. Prestiž, úspěch a přitažlivost ocenění jsou takové, že bychom je chtěli využít jako hybnou sílu, s níž budeme objevovat nová území, čelit novým výzvám a vstupovat do nových aktivit,” uvedl.

Cenu Alejandro Aravena převezme na slavnostním ceremoniálu, který se letos uskuteční 4. dubna v sídle OSN v New Yorku.
Zdroj: pritzkerprize.com

Chairless, 2010, Design for Vitra. Design inspirovaný sezením paraguajských indiánů využívá k pohodlnému spočinutí vsedě vlastní síly těla a jako sedací plochu zem. Foto: Nicole Bachmann
22.01.2016 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444