Aktuální shrnutí dění na pražském rezidenčním trhu za třetí kvartál 2015

Počet zahájených bytů v bytových domech rovnoměrně narůstá od největšího propadu v roce 2012. V loňském roce bylo zahájeno 3 625 bytů a dokončeno 3 641 bytů v bytových domech. Letos za první tři čtvrtě roku bylo zahájeno 3 033 bytů a dokončeno 3 341 bytů. V meziročním srovnání za stejné období byl nárůst zahájených bytů v letošním roce o 19 % a dokončených bytů o 22 %.

Bytová výstavba v Praze roste, nadprodukce zatím nehrozí

Růst bytové výstavby je pozvolný a nevyvolává obavy z nadprodukce. Výstavba se pohybuje v hodnotách pod 4 000 dokončených bytů ročně a koresponduje s pokračující vysokou poptávkou po vlastnickém bydlení.

V nejbližších letech neočekáváme žádné citelné rozkolísání realitního trhu, pokud nedojde k umělým administrativním zásahům do jeho křehké rovnováhy ať už od státní správy nebo EU. Přistěhovalecká krize v Evropě se, dle našeho názoru, bytového trhu v ČR nijak nedotkne. Soustředění většího počtu azylantů by mohlo mít negativní dopad na lokální ceny bytů a vznik nových sociálně vyloučených lokalit. 

Růst nabídkových cen bytů nabírá dynamiku

Zatímco průměrné nabídkové ceny bytů v Praze přesáhly již v polovině roku historické maximum z roku 2008 o více než 4 %, realizované ceny dynamiku růstu nabídkových cen zdaleka nedosahují. Čísla realizovaných obchodů za letošní rok nejsou dosud, bohužel, k dispozici. Jejich předchozí vývoj poslední dva roky zaznamenává velmi mírný růst a od dosaženého minima na přelomu roku 2012/2013 dosáhl jen 4,3 %. Ve srovnání s růstem nabídkových cen za stejné období (8,9%) se realizované ceny zvyšují jen váhavě. Takové rozvírání nůžek mezi nabídkovými a realizovanými cenami ukazuje na jedné straně snahu developerů maximalizovat své zisky zvyšováním cen až na hraně rychlosti prodeje, na druhé straně možnou neochotu kupujících akceptovat tento „tlak na pilu“ i přes velmi příznivé podmínky financování.
 
Realizované ceny, na rozdíl od nabídkových, zdaleka nedosáhly svého historického maxima, za kterým zaostávají více jak 18 %. Důvodem může být právě zpřístupnění hypotečního financování širšímu okruhu kupujících, stejně jako velká nabídka bytů v nejlevnějším segmentu a jejich rekordní prodeje.

Letošní rok ve znamení historicky nejlevnějších úvěrů

V letošním roce klesly průměrné sazby hypotečních úvěrů na historické minimum 2,05 %. Otevřela se tak životní šance pořídit si vlastní bydlení za nebývale výhodných podmínek. Ačkoliv se zdá, že v polovině roku dosáhla úroková sazba svého dna, stále se pohybuje těsně nad 2 %. Výjimkou však nejsou i v prosinci sazby pod 2 % s fixací 5 let. Nejnižší nabízená sazba se pohybuje v současnosti na 1,59 %.
 
Vzhledem k vysoké poptávce banky očekávají, že celková hodnota sjednaných hypoték letos dosáhne téměř 195 miliard korun, což bude nový absolutní rekord. V součtu se stavebními spořitelnami banky letos na účely bydlení rozpůjčují přes 240 miliard korun.
 
Stále lepší kondice české ekonomiky, nízké úrokové sazby, opětovný stabilní růst cen nemovitostí a touha lidí po novém nebo lepším bydlení jsou hlavními motory růstu trhu s bydlením.

Průměrná výše hypotečního úvěru narostla v meziročním srovnání o cca 200 tis. Kč na současných 1,87 mil. Kč.
 
Text připravil: www.lexxus.cz
04.01.2016 | PR
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444