Adzuki na talíři

Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Seznamte se s královnou fazolí

Když opadají jasně žluté květy, objeví se chomáč drobných oválných lusků, v nichž po čase dozrají fazolky jedinečné chuti. Adzuki pochází zřejmě z Číny, kde se tato luštěnina používala i k medicínským účelům, především jako prostředek k vyloučení jedů z těla. Oblíbená fazole ma své pevné místo v kuchyni mnoha asijských zemí, někde se používají i mladé lusky, které se konzumují jako zelenina.

Adzuki se dnes nejvíc pěstuje v Japonsku, především na ostrově Hokkaido, kde se jí prý ročně sklidí 60% z celkových 90 tisíc tun. Je zde po sóje druhou nejdůležitější luštěninou.

Suché drobné tmavě červené až hnědé fazole patří spolu s červenou čočkou a cizrnou k lépe stravitelným luštěninám. Adzuki obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin, fosfor a vápník. Při jejich přípravě se nedoporučuje použití příliš aromatických a výrazných koření, protože by zbytečně překrývala báječnou oříškovou chuť samotných fazolí. Adzuki můžeme použít na přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů a salátů.
Dušené fazole adzuki se zeleninou

125 g fazole adzuki, 1 cibule, 1 konzerva (400 g) krájených rajčat, 2 stroužky česneku, 1 střední pórek, 2 mrkve, sladká paprika, čili omáčka nebo sušené čili, sójová omáčka, černý pepř, čerstvá petrželka

Fazole adzuki namočte na 12 hodin do vody. Vařte ve stejné vodě asi 30 minut a slijte. Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli až zezlátne. Přidejte nakrájený česnek, pórek, mrkev a krátce osmahněte. Přidejte sladkou papriku, uvařené fazole a konzervu rajčat a část tekutiny z jejich vaření. Vše zamíchejte, přikryjte a zvolna vařte ještě asi 20 minut. Občas zamíchejte a pokud je třeba přidejte více vody z fazolí. Dochuťte podle chuti čili a sójovou omáčkou a černým pepřem. Na závěr posypte nakrájenou čerstvou petrželkou. Podávejte s pečivem.


Polévka z adzuki

200 g fazole adzuki, 1 cibule, 2 mrkve, černý pepř, sůl, sójová omáčka, bobkový list

Adzuki namočte na 12 hodin do vody a vařte asi 30 minut. Přidejte nakrájenou zeleninu, bobkový list a černý pepř a vařte než vše změkne. Hotovou polévku dochuťte sójovou omáčkou.
23.11.2007 | vera

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444