Suché drobné tmavě červené až hnědé fazole patří spolu s červenou čočkou a cizrnou k lépe stravitelným luštěninám. Adzuki obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin, fosfor a vápník. Při jejich přípravě se nedoporučuje použití příliš aromatických a výrazných koření, protože by zbytečně překrývala báječnou oříškovou chuť samotných fazolí. Adzuki můžeme použít na přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů a salátů.
125 g fazole adzuki, 1 cibule, 1 konzerva (400 g) krájených rajčat, 2 stroužky česneku, 1 střední pórek, 2 mrkve, sladká paprika, čili omáčka nebo sušené čili, sójová omáčka, černý pepř, čerstvá petrželka
Fazole adzuki namočte na 12 hodin do vody. Vařte ve stejné vodě asi 30 minut a slijte. Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli až zezlátne. Přidejte nakrájený česnek, pórek, mrkev a krátce osmahněte. Přidejte sladkou papriku, uvařené fazole a konzervu rajčat a část tekutiny z jejich vaření. Vše zamíchejte, přikryjte a zvolna vařte ještě asi 20 minut. Občas zamíchejte a pokud je třeba přidejte více vody z fazolí. Dochuťte podle chuti čili a sójovou omáčkou a černým pepřem. Na závěr posypte nakrájenou čerstvou petrželkou. Podávejte s pečivem.
Polévka z adzuki
200 g fazole adzuki, 1 cibule, 2 mrkve, černý pepř, sůl, sójová omáčka, bobkový list
Adzuki namočte na 12 hodin do vody a vařte asi 30 minut. Přidejte nakrájenou zeleninu, bobkový list a černý pepř a vařte než vše změkne. Hotovou polévku dochuťte sójovou omáčkou.