Aby interiér zářil v plné kráse

Foto: Svět světel

Foto: Svět světel

Vyhrajte značkové svítidlo na strop

Osvětlení je jedním z nejdůležitějších prvků interiéru a plní v něm několik funkcí. Samozřejmostí by vždy mělo být takové řešení, které zajistí vhodnou míru světla pro konkrétní účely každého prostoru.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Svět světel

Pokud jde o estetickou stránku, volba svítidla plní hned dvě důležité role. Jednou je samotný design osvětlovacího tělesa, který by měl ladit s charakterem interiéru. Neméně podstatnou roli ovšem sehrává světelný efekt, který svítidlo vytváří a jímž ovlivňuje celkovou atmosféru prostoru. K materiálům využívaným designéry tak přibývají nové, ke stálicím v oblasti designových svítidel však patří díky svým jedinečným vlastnostem opálové sklo.

Jako výrazný designový prvek interiéru zažívají v současné době svoji renesanci stojací lampy. V obývacích pokojích se uplatňují nejen nejrůznější druhy závěsných svítidel včetně ověskových lustrů, ale pro cílené i kvalitní plošné osvětlení a docílení zajímavých efektů jsou to také lankové systémy, které se hodí i do prostorů půdních vestaveb a do podkrovních místností. Na trhu je bohatý výběr lampiček, které mají své praktické využití na pracovních stolech, v dětských pokojích i na nočních stolcích. Podle typu interiéru můžete zvolit klasický tvar či zajímavý atypický design. Praktické jsou lampičky vybavené dotykovým stmívačem, k dispozici jsou dnes i LED lampičky na pracovní stůl. LED svítidla  jsou díky vlastnostem této technologie vhodná pro dlouhodobé úsporné svícení, takže je lze využít kdekoli v interiéru - v pracovnách, v kuchyních, v koupelnách a na chodbách, ale také pro venkovní osvětlení.

Osvětlení dětského pokoje by rodiče měli věnovat zvýšenou pozornost. Samozřejmostí je kvalitní svítidlo na pracovním stole, ale neméně důležité je dostatečně výkonné plošné osvětlení pokoje svítidlem se dvěma žárovkami, nejlépe úspornými zářivkami. U nejmenších dětí volíme takové osvětlení, aby se přímo nedívaly do světelného zdroje a nedošlo k poškozování zraku.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Svět světel

Specifické požadavky musí splňovat i osvětlení kuchyní stejně jako osvětlení koupelen. O umístění a potřebném výkonu světel do těchto prostor je nejlépe podrobně se poradit s odborníky ještě než začnete s rekonstrukcí. Při spojení kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem mohou být výhodným, variabilním a velmi efektním způsobem osvětlení lištové systémy.

Jestliže chcete mít byt nebo kancelář vybaveny po všech stránkách vhodným osvětlením, je dobré důkladně promyslet umístění svítidel i jejich výkon, případně se poradit s odborníky. K osvětlení jako ke specifickému oboru přistupuje společnost Spectrum plus CZ, která se zabývá návrhy a dodávkami interiérového osvětlení do rodinných domů, bytů, ale i restaurací a hotelů. Profesionální tým je připraven řešit při osobní schůzce projektovou dokumentaci, celkové sladění interiéru a návrhy vhodných svítidel podle dispozic nábytku (výkon, vhodnost, použití, technická specifikace). Pokud stavíte nebo rekonstruujete dům, je praktické myslet již v projektu na to, jak v něm budete svítit.  Pracovníci Light studia vám mohou zajistit již od začátku výstavby kompletní servis. S ohledem na přání a potřeby zákazníka navrhují i rozmístí elektrovývody na vhodných místech, takže získáte promyšlený a ucelený návrh osvětlení, který nebudete muset po celá léta měnit.

Ve studiu firmy, které je zároveň i vzorkovnou, naleznete výběr představující nejoblíbenější výrobky různých typů a značek osvětlení, takže si můžete udělat představu o kvalitě jednotlivých výrobců a porovnat detaily. Vybírat zde můžete také z katalogu, z přibližně 3 500 svítidel si ale můžete vybrat v klidu doma u počítače - v e-shopu Svět světel, kde se nabídka stále doplňuje a obměňuje. Společnost Spektrum zastupuje více než 15 výrobců osvětlení, a je přímým dovozcem svítidel dvou významných evropských výrobců - německé značky Paulmann a svítidel Nordlux z Dánska.

Nová verze e-shopu Svět světel byla spuštěna nedávno. Nabízí přehledné uspořádání sortimentu podle druhu a účelu a umožňuje praktické a pohodlné vyhledávání. Najdete zde všechny typy svítidel, jaké můžete potřebovat - od malých lampiček až po venkovní svítidla.

bydlinekS Bydlínkem soutěžte o úsporné svítidlo Paulmann

Hodilo by se vám kvalitní větší úsporné svítidlo na strop nebo na stěnu? Můžete si o ně zasoutěžit v další Bydlínkově podzimní soutěži. Zodpovíte-li správně Bydlínkovu soutěžní otázku, budete zařazeni do slosování o výhru, o níž se více dozvíte zde. Pokud jste si pozorně přečetli předchozí článek, bude pro vás snadné zvolit ze tří možností tu správnou.
Soutěž již byla uzavřena. Obdrželi jsme 306 správných odpovědí. Vylosovaným výhercem svítidla značky Paulmann se stává pan Tobiáš Vlk z Opavy. 
03.11.2010 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444