"Bydlíme" ve 30 let starých autech

V autech se běžně setkáváme s řídicím počítačem, alarmem, automatickým systémem chlazení/vytápěním, kamerami, různými asistenty (například při parkování), automatickou detekcí krizových situací (auto ve „slepém“ úhlu, dodržování bezpečné vzdálenosti, detekce chodce ve vozovce) nebo komplexní diagnostikou. Jak je to ale s našimi domovy? Ty jsou někde na úrovni aut, kterými jsme jezdili před třiceti lety. Podívejme se na srovnání aut a našich domovů blíže.

Centrální řídicí systém
Ve většině dnešních aut je počítač, který řídí chod motoru, řazení, stabilitu auta, brzdový systém a mnoho dalšího. Na jeho bezchybné funkci může záviset náš život. A přesto nám to připadá naprosto přirozené. Není proto žádný důvod mít obavy, aby i váš dům byl podobně řízen. Systém domácí automatizace inHome stavíme na průmyslových počítačích americké společnosti AMX, které jsou ty nejspolehlivější na světě.

Automatizace
Když v autě zařadíte zpátečku automaticky se rozsvítí couvací světla, sklopí se zrcátka, zapne se zadní kamera, spustí se akusticko-vizuální detekční systém překážek a pokud prší, setře se zadní okno. Podobně je to v chytrém domě. Například, když odcházíte, stisknete odchodové tlačítko a automaticky se zaktivuje zabezpečovací systém. Všude se zhasne, sjedou venkovní žaluzie, odpojí se požadované spotřebiče (varná konvice, žehlička,...), zavře se přívod plynu ke sporáku a sníží se intenzita topení na definovanou teplotu.  

Automatické zónové topení a chlazení
Běžně je auto vybaveno dvouzónovým vytápěním a chlazením. Naproti tomu ve většině domech je pouze jeden termostat, obyčejně 
v obývacím pokoji, podle kterého se stanovuje teplota v celém domě. Abyste snížili teplotu v ložnici, musíte ručně otáčet hlavicí na radiátoru, máte-li podlahové topení, tak šroubovákem v rozdělovači dolaďovat hlavice jednotlivých okruhů.

Velkoplošné panely
Dnes většinu informací 
a údajů v autě máme na centrálním LCD displeji. Zatímco doma, když chcete znát stav nějakého zařízení, musíte ve většině případů jít k danému zařízení a hodnotu přečíst nebo nastavit ručně. 

Projekce
Přední sklo může sloužit jako projekční plocha, kde se zobrazují nejdůležitější údaje nebo je řidič v reálném čase upozorňován na dopravní značky, chodce nebo nebezpečně zkracující se vzdálenost k autu jedoucí vpředu. Projektory a plátna se stávají stále běžnější i v domácnostech. Jedním dotykem si můžete vychutnat báječný zážitek z domácího kina. 
Uživatelské nastavení
Některé modely aut už nemají klasickou palubní desku s „budíky“, ale LCD displejem, který mění grafické podání informací například podle režimu jízdy. Auto si také pamatuje vaše nastavení sedačky, volantu, výšky bezpečnostních pásů 
a zrcátek. Stačí, abyste se k autu přiblížili s bezdrátovým „klíčem“ 
a auto se nastaví přesně dle vašich požadavků nebo posledního nastavení. I váš dům se vám může přizpůsobit po vašem příchodu. Jen co otevřete dveře, přivítá vás hudba, topení se přepne do komfortního režimu, napustí se vana a dle venkovní intenzity světla se upraví stínění, popřípadě se rozsvítí vhodná světelná scéna. 
Automatické odemykání / zamykání
Kdo v dnešní době otevírá auto klasickým klíčem? „Centrál“ má každý a některá auta dokonce dálkové ovladače nebo klíče nepotřebují. Identifikují vás pomocí čipové kary. Stačí se k autu přiblížit a dveře se otevřou samy („Keyless-Entry“). Co když vám někdo kartu zcizí?Do auta se sice dostane, ale neodjede. Startuje se pouze na základě otisku vašeho prstu. A doma? Svazek klíčů od branky, vchodu, technické místnosti, zahradního domku. A přitom nejlepším klíčem k vašemu domovu je váš ukazováček s jeho otiskem. Ten nikdy nezapomenete.

Osvětlení
Nastavení světlometů dle zatížení auta, automatické přepnutí dálkových světel na potkávací, natáčení světel do zatáčky nebo automatické rozsvícení za snížené viditelnosti je stále běžnější. Dokonce si můžete vybrat nasvícení interiéru včetně barevné palety. Zcela běžné je vnější a vnitřní nasvícení auta, jakmile jej odemknete nebo automatické rozsvícení světlometů po nastartování.

V běžných domácnostech máme však pro každé světlo jeden vypínač. Žádné světelné scény, žádná logika v ovládání světel. Snad největší vymožeností je světelný a pohybový senzor, který rozsvítí před vchodem, pokud je šero. Není to trochu málo?
Solární panely
Střešní okna se také dodávají se solárními články. Ty v horkých dnech napájejí vnitřní ventilátor, který v kabině auta udržuje beznákladově příjemnou teplotu, i když auto stojí na přímém slunci. Chytrá domácnost umí využívat efektivním způsobem solární energii, a tak značným způsobem snížit provozní náklady celého domu.
 
Vzduchotechnika
Většina aut má propracovaný systém proudění vzduchu v kabině tak, aby se udržovala stálá teplota, docházelo k výměně vzduchu a přitom nedocházelo k nepříjemnému „ofukování“ cestujících. Samozřejmá je i automatická filtrace vzduchu, aby do kabiny neproudil znečištěný vzduch. V běžných domácnostech se větrá oknem, což není ekonomické. Přitom automatická vzduchotechnika spojená s rekuperací zajistí v domě optimální ovzduší včetně té správné vlhkosti a teploty vzduchu.

Audio a video
Moderní automobily mají špičkové ozvučení 
a umožňují pasažérům sledovat televizní vysílání, film nebo hrát počítačové hry. Podobně chytrá domácnost umí řídit domácí zábavu pouhým dotykem na chytrém telefonu nebo tabletu.

Měření spotřeby
V autě máte kdykoli k dispozici aktuální spotřebu paliva, její průměrnou hodnotu nebo na základě obsahu nádrže a stylu vaší jízdy jste informováni o dojezdové vzdálenosti bez natankování. Často nemáme přehled o základních veličinách energetické bilance domácnosti. Tu se většinou dozvíme až ve chvíli, kdy dodavatel energie zašle vyúčtování. Přitom efektivním využíváním energií můžete uspořit až 30 % nákladů. 
Sledování povětrnostních podmínek
Palubní deska auta průběžně informuje 
o venkovní teplotě
, o možném náledí. Obyčejný dům ale o venkovních podmínkách nemá žádný přehled, a tak nemůže reagovat na jejich změnu. Máte-li však domácí meteostanici, která je napojena na centrální systém, může se automaticky ovládat třeba stínění nebo topení v předstihu zareaguje na výrazný pokles venkovní teploty.

Kamerový systém, infračervené kamery
Nejnovější modely aut mají hned několik kamer. V předním a zadním nárazníku, které pomáhají při parkování, na bočních zrcátkách, které hlídají „slepý“ úhel, nebo kamery sledující dopravu a dopravní značení. Stále častěji jsou auta vybavena i infračervenými kamerami, které pomáhají identifikovat chodce za snížené viditelnosti mnohem dříve, než je nasvítí světlomety.Kamery jsou proto součástí i chytrého bydlení a umožňují získat přehled o nemovitosti, i když nejste doma.

 
Vzdálené ovládání
Některá auta je možno vybavit nezávislým systémem topení / chlazení, který ovládáme vzdáleně například pomocí SMS, a tak v létě klimatizace před příchodem nastaví v kabině příjemnou teplotu. I chytré domácnosti je možné ovládat na dálku odkudkoli, kde jste připojeni k internetu. 

Diagnostika, krizové situace
Palubní počítač neustále sleduje všechny důležité hodnoty, stavy a informuje vás na palubní desce. Jakmile dojde k nějaké krizové situaci nebo poruše, jste okamžitě informováni a palubní počítač sám vyhodnotí, zda můžete pokračovat v jízdě nebo ne. Běžná domácnost vám však žádnou důležitou informaci neposkytuje. Jaké pak může být překvapení po návratu z dovolené, když zjistíte, že máte kompletně vytopený dům, protože prasklo těsnění u pračky?

Ekologie
Elektromobily a hybridní automobily ve spojení 
s chytrou domácností mohou sloužit 
k akumulaci elektrické energie, například
z fotovoltaických článků. 
Přestože v autě trávíme podstatně méně času, máme auto vybavené poměrně sofistikovanými systémy, které přispívají k vyšší bezpečnosti nebo úsporám. I domácnost si však zaslouží trošku té „chytrosti“, která ve svém důsledku vede k úspoře času, zásadním způsobem zvyšuje bezpečnost a dosahuje vysokých úspor. Jak je vidět, technologické prvky jsou všude kolem nás, tak proč je také nevyužít, aby smysluplně sloužily i v domácnosti. 
Podívejte se, jak funguje domácí automatizace díky systému inHome AMX:



Přečtěte si více o chytrém bydlení v této publikaci:
 
18.12.2013 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444