6 tipů pro malý balkon

Foto: TCHIBO

Foto: TCHIBO

Vždycky jste snili o velkých terasách a prostorných lodžiích, kam byste se v létě přestěhovali a trávili veškerý čas? Většina z nás se bohužel musí smířit s obyčejným balkonem v panelovém domě. I z něho lze ovšem vytvořit útulné zákoutí pro chvíli relaxace.

Jestliže zařizujeme malý balkon, stačí trochu popřemýšlet, co a kam umístit. Pokud balkon využíváte jako odkládací prostor, alespoň v létě se zaměřte na úklid a odneste vše nepotřebné. Ano, i to cyklistické kolo můžete postavit jinam. Je to váš prostor k odpočinku, umístěte tedy na balkon jen to, co ve vás vyvolá dobrou náladu.



Foto: IKEA

1. Najděte ten nejvhodnější nábytek 

I na ten nejmenší balkon dokážete umístit stůl a alespoň dvě židle. Stolečky pro miniaturní balkony se vyrábějí v menších rozměrech nebo dokonce i v půlkruhovém provedení, které snadno přisunete ke zdi a ušetříte prostor. Zaměřte se na skládací nábytek, který budete moct při větru nebo zimě snadno uklidit. Současný trh nabízí nespočet variant. Dokonce i stoleček připevněný ke zdi, který kdykoliv můžete sklopit, nebo důmyslný mini stolek s květináčem.Foto: DECOFORM
2. Zeleně není nikdy dost 
K venkovnímu posezení patří květiny. Zeleň obzvláště v městském prostředí dokáže navodit pocit volné přírody. Pokud jste vášnivými kuchaři, volba jistě padne na bylinky, které tak budete mít kdykoliv po ruce. Květiny a bylinky můžete zasadit do závěsných truhlíků nebo do obyčejných květináčů, které snadno umístíte na parapet balkonového okna. 
Foto: DECOFORM, IKEA
3. Chtějte soukromí 
Při snídani, při opalování, při romantické večeři  nebo popíjení šumivého vína. Na balkoně chceme mít vždycky soukromí. To můžeme jednoduše vytvořit pomocí látkové zástěny v různém barevném a dekorovaném provedení. Pokud balkon stylizujete do ryze přírodního duchu, zvolte zástěnu z přírodního rákosu.
4. Zaměřte se na doplňky 
Smiřte se s omezeným prostorem. Nikdy na svůj miniaturní balkon neumístíte pohodlnou pohovku nebo houpací síť. Pozornost tedy soustřeďte spíše na to, co změnit můžete. Zaměřte se na doplňky a udělejte z malého prostoru výhodu! Nic nedokáže balkon zútulnit tolik jako textil. Polštářky, podsedáky, deky, prostírání. Máte rádi barvy? Neváhejte kombinovat. Máte rádi nadčasovou bílou? Do toho - je to jen vaše místo. 
Foto 1,2.: Nikol Starostová, design: Zuzana Schubertová Epes Rádes
Foto 3: IKEA
5. Posviťte si na to
Atmosféru dlouhých vlahých večerů si můžete ještě vylepšit vhodným osvětlením. Klasické svíčky umístěte do obyčejných zavařovacích sklenic ozdobených přírodním lýkem nebo motouzkem. Na parepety postavte lucerny, zavěste lampiony. Pokud chcete být opravdu trendy, oviňte zábradlí balonky obalenými barevnými provázky. Zdroj: La case de cousin Paul ( k dostání v Epes Rádes Shop)
6. Snídejte jako ve francouzské kavárně
Prostředí útulných kavárniček si můžete snadno vykouzlit i na svém balkoně, stačí dbát na detaily. Zapomeňte na papírové tácky a plastové kelímky, i když byly jeden čas moderní. Raději investuje do kávového servisu, ze kterého si oblíbenou kávu s voňavým croissantem vychutnáte nejvíce. 

Použité fotografie:
www.ikea.com, www.tchibo.cz, www.decoform.cz, www.epes-rades.cz
16.08.2018 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444