6 kroků k pravé venkovské kuchyni

Farmhouse Kitchen by Gilberts Design-Build Firms Advance Design Studio, Ltd.

Farmhouse Kitchen by Gilberts Design-Build Firms Advance Design Studio, Ltd.

Líbí se vám staré venkovské kuchyně? S dřevěnou podlahou, obrovským stolem a jemnými barvami a patinou? Pokud plánujete zařizování takové rustikální kuchyně a nevíte, na co se zaměřit, možná vám přijde vhod těchto 6 tipů.

1.Otevřené police

Pořiďte si do kuchyně několik polic, na které vystavíte oblíbené hrnečky, které často používáte, bylinky nebo třeba kuchařky. Efektu otevřeného regálu také můžete rychle dosáhnout, pokud u jedné horní skříňky vysadíte dvířka. Jestliže jste se do venkovského stylu opravdu zamilovali a nemusíte se omezovat prostorem, pořiďte do kuchyně kredenc s prosklenými dvířky. Zkuste popřemýšlet, třeba nějaký starý stojí u vás v chalupě a stačí ho pouze zrenovovat. 

2. Prostor pro vaření  

Sporák je základ kuchyně ve venkovském stylu. Nemusíte si kupovat přímo retro sporák, dejte však přednost stylové varné desce s hořáky místo moderní indukční. Pokud vám to prostor dovolí, volte ty s pěti hořáky. Do venkovské kuchyně zvolte rovněž troubu v retro designu, která se bude s varnou deskou doplňovat. Ta kromě barvy dotváří typický styl speciálně tvarovanými dvířky, patinovaným madlem, knoflíkovým ovládáním nebo analogovou minutkou uprostřed. Důležitým prvkem je také digestoř. Komínové odsavače par spolehlivě změní vzhled kuchyně směrem k vysněnému rustikálnímu stylu.

Například rustikální trouby Hotpoint jsou vyráběny v několika barevných provedeních – starobílá, antracit, avena (béžová), starý kámen, bronzová, měděná a nerez. Hodí se tak do každé retro kuchyně, ať je v barvě přírodního dřeva, bílé nebo třeba s patinou. I přes retro styl splňují požadavky moderního spotřebiče. 

3. Podlaha

Samozřejmě, ve venkovské kuchyni bychom nejradši viděli klasickou dřevěnou podlahu. Bohužel ne všichni si ji můžeme dovolit, a proto hledáme další varianty. Moderní vinylové podlahy nabízejí věrné imitace dřeva a navíc jsou jejich vlastnosti k běžnému užívání mnohem tolerantnější - jsou odolnější a vyžadují mnohem menší údržbu. Vedle dekoru dřeva budete styloví také s černobílými dlaždicemi. 
Ideální volbou do kuchyně je například vinylová podlaha Thermofix, která odolává častým nehodám, jako je vylití vody nebo spadnutí nádobí. Poskytuje příjemný teplotní vjem a je nenáročná na údržbu.

Viinylové podlahové krytiny Thermofix, kolekce rustikal: Borovice bílá, buk, ořech (zleva) 
 

4. Keramický dřez

Hluboký keramický bílý dřez je jedním z nejdůležitějších prvků rustikální kuchyně. Pokud vyměníte klasický nerezový za tento robustní, vzhled kuchyně tak změníte okamžitě.

5. Velký stůl

Pokud jste se zamilovali do kuchyně ve venkovském stylu, budete nejspíš rodinný typ, který rád zve širokou rodinu na nedělní obědy, pořádá oslavy a při každém setkání své známé pohostí dostatkem dobrého jídla. Do venkovské kuchyně potřebujete velký stůl!

6. Doplňky

A tohle už je jen na vás. Zde se pozná vaše venkovská duše. Dejte si záležet na osvětlení, výběru textilu a nádobí. Květináče osázejte bylinkami, ušijte si látkové pytlíky na sušenou lípu a šípky, nad digestoř pověste snítku levandule a do keramického džbánu natrhejte luční květiny.
Foto: IKEA


Foto: www.houzz.com, www.hotpoint.cz, www.ikea.cz, www.fatrafloor.cz
11.03.2015 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444