4 tipy, jak si vybrat elektrocentrálu přesně podle vašich potřeb

Záchranný padák. Tak může v dnešní době, kdy si život bez elektřiny nedovedeme představit, s trochou nadsázky fungovat elektrocentrála. Zachrání vás při náhlém výpadku proudu i tam, kde elektřina není vůbec. Můžete ji použít doma jako záložní zdroj, na chatě, na cestách i při svatbě na lesním paloučku.

Jenže výběr elektrocentrály vypadá jako pěkný oříšek. Možná vás napadají pochybovačné otázky. Co když ji budu chtít využít i na jiné účely, než jsem původně zamýšlel? A nekoupím zajíce v pytli? Máme pro vás rady, jak se zbytečných chyb vyvarovat.
 

Než začnete vybírat, odpovězte si na tyto důležité otázky:

  1. Jak často a jak dlouho má centrála běžet?
  2. Jaký typ spotřebiče k ní budete připojovat?
  3. V jakých podmínkách ji budete používat?

V této přehledné tabulce snadno zjistíte, jaký typ elektrocentrály vyhovuje spotřebičům, které chcete připojovat.
 

1. Zvolte vhodný typ

Pro dlouhý a nepřetržitý chod se nejlépe hodí rámová plynová elektrocentrála. Pracuje na tři druhy paliva: CNG, LPG a benzin. Využijete ji na zahradě i stavbě a její výhodou je ekologická šetrnost a levnější provoz. V mrazech však určitě použijte CNG, protože LPG se při nízkých teplotách hůře odpařuje, což vede k větší spotřebě.

Pro jemnou elektroniku je nejvhodnější digitální invertorová elektrocentrála, lze k ní připojit nejen televizi nebo počítač, ale dokonce i lékařské přístroje. Navíc se díky své nízké hmotnosti snadno přenáší a má tišší chod, hodí se proto třeba k pouličnímu stánku nebo do karavanu na cesty. Zároveň je ale méně výkonná.  

Jestli sháníte silný stroj na stavbu a montáže, chatu či zahrádku, pořiďte si rámovou benzínovou elektrocentrálu. Disponuje nejlepším poměrem cena/výkon. Dobře se uplatní i jako záložní zdroj u rodinného domu. 
 

2. Počítejte s rezervou výkonu

Některé spotřebiče mohou být problematické a při zapojení vyhodit pojistku. Řídit se můžete těmito pravidly, které říkají, o kolik musí být výkon centrály vyšší než výkon připojovaného spotřebiče:
  • spotřebiče odporového typu (rychlovarná konvice, elektrické topení, fén, horkovzdušná pistole atd.) – stačí stejně veliký
  • stroje s elektromotory – o 30 % vyšší
  • audiotechnika a domácí spotřebiče (TV, rádia, žehličky atd.) – 1,5-2x vyšší
  • spotřebiče kapacitního typu (neonové zářivky, výbojky atd.) – 1,5-2x vyšší
  • stroje s komutátorovými motory (řetězové pily, vysavače, úhlové brusky, vrtačky atd.) – 1,5-2x vyšší
  • stroje s indukčními motory (kompresory, mrazničky, domácí vodárny atd.) – 3-5x vyšší
 

3. Nepodceňte výbavu

Všímejte si i vybavení jednotlivých elektrocentrál. Údržbu vám usnadní zabudované digitální měřiče motohodin, s jejichž pomocí můžete plánovat servis. Automatický systém kontroly stavu oleje zase motor vypne, pokud je hladina oleje příliš nízko, a ochrání tak centrálu před poškozením.

Mnoho elektrocentrál už je také standardně vybaveno systémem AVR, který automaticky vyrovnává výstupní napětí. Díky tomu můžete k elektrocentrále připojit i citlivou elektroniku.

Zjistěte si, zda jsou dostupné náhradní díly a servis. Větší jistotu budete mít u autorizovaných prodejců a ověřených značek.
 

4. Naplánujte si údržbu

Bojíte se nechat elektrocentrálu puštěnou dlouho bez přestávky, třeba celý den v jednom kuse? Můžete být v klidu. Neuškodíte jí tím ani ji nepřehřejete. Přesto nepodceňujte servisní kontroly.

Běžná životnost elektrocentrály je 5000 hodin. Po 2500 hodinách ji nechejte projít velkou prohlídkou, při které se zkontroluje opotřebení jednotlivých dílů a změří vůle stroje. Pamatujte také na průběžné čištění vzduchového filtru, zvlášť pokud elektrocentrála často běží v prašném prostředí.

A jedna dobrá rada na závěr

Jestli elektrocentrálu o 400 V přímo nepotřebujete, nekupujte si ji. Často totiž kvůli odlišné konstrukci alternátoru dochází k potížím u zásuvek o 230 V. 
20.09.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444