4 důvody pro teplovzdušné solární panely

Teplovzdušné solární panely SolarVenti jsou účinným pomocníkem při boji s vlhkostí, plísněmi a zatuchlým vzduchem na chatách, ve sklepech nebo třeba garážích. Jak je systém funguje a proč je tolik užitečný?

Jak panely fungují?

V samotném solárním panelu je umístěna solární buňka a na zadní perforované stěně ventilátor. Při každém slunečním svitu začne solární buňka vyrábět proud potřebný ke spuštění a chodu ventilátoru. Zadní stranou panelu se do panelu nasaje čerstvý vzduch z venku, uvnitř panelu se ohřeje a ventilátor ho následně vžene dovnitř do chaty, domu aj. Tím, že celý systém funguje na bázi přetlaku, není potřeba dalších rozvodů uvnitř domu. Pokud je potřeba dostat čerstvý a temperovaný vzduch do více místností, stačí mezi nimi nechat otevřené dveře.
 
Obrovskou výhodou teplovzdušných panelů je jejich bezplatný provoz, ke kterému potřebují jen sluneční energii. Pracují nezávisle na elektrickém připojení, a tak nezatěžují váš rozpočet ani životní prostředí. Panely jsou bezúdržbové – jednou je namontujete a nemusíte se o ně dál starat.

Kam panely umístit?

Teplovzdušné panely SolarVenti můžete umístit na zeď nebo střechu. Doporučuje se zvolit takové místo, na které dopadá co nejméně stínu.

Proč SolarVenti?

1.Solární panely zajišťují čerstvý vzduch

Pokaždé, když zasvítí slunce, zajistí SolarVenti proudění čerstvého venkovního vzduchu do domu, chaty, chalupy či jiného objektu.

Pokud rádi jezdíte na chatu, jistě znáte ten pocit, když do ní vstoupíte po dlouhé zimě. Nejprve musíte otevřít okna dokořán, abyste chatu dostatečně provětrali. Teplovzdušné solární panely SolarVenti dokážou zajistit trvalý přísun čerstvého vzduchu a vyhánění zatuchlého vzduchu netěsnostmi ven. Pokud je dům hodně utěsněný, může použitý vzduch také uniknout ven otvory, jako je např. digestoř s odtahem ven, komíny a jiné ventilace. Před instalací SolarVenti je velmi důležité si rozmyslet umístění vstupní vzduchové trysky. Je dobré ji umístit mimo těsnou blízkost těchto otvorů, aby temperovaný vzduch tudy nevylétl hned ven.
 

2. Solární panely zamezují vzniku plísní

Přirozeným důsledkem cirkulace temperovaného vzduchu uvnitř objektu je zamezení vzniku vlhkosti a plísní uvnitř domu. Pokud jste zvyklí zazimovat chalupu na podzim a vypnout všechny přípojky, můžete být po instalaci SolarVenti při návratu na jaře příjemně překvapeni čerstvě provětranou chalupou, kde vše voní svěže. Je vyzkoušené, že výsledek je patrný i v zimním období, kdy je doba slunečního svitu kratší. I pár hodin slunečního svitu stačí k tomu, aby se objekt provětral a zamezilo se usazování vlhkosti.
 
 

3. Díky solárním panelům ušetříte za vytápění

Vháněný vzduch je temperovaný až o 40 °C oproti venkovní teplotě, takže vzduch se neochlazuje stejně, jako když otevřete okno a vytvoříte průvan. 
 
Je vyzkoušené, že i v zimním období je množství slunečního svitu dostačující k uspokojujícím výsledkům. Jak je to možné? Jakmile se vzduch uvnitř domu, chaty, chalupy či sklepa vymění za čerstvý a vlhkost je vytlačena ven, trvá delší dobu, než se vlhkost zde opět začne usazovat. Je pravda, že v zimním období příspěvek na teplo není příliš znatelný pocitově, ale uvidíte ho na vyúčtování po sezóně. Suchý vzduch se totiž vytápí mnohem lépe než vzduch vlhký. Právě v zimním období, kdy je mrazivé slunečné počasí, je vzdušná vlhkost minimální a právě ta funguje ve vašem objektu jako lék proti vlhkosti a plísni.
 

4. Solární panely dokážou také chladit

Pokud panely SolarVenti připojíte na trafo, lze dům či chalupu také chladit. To oceníte především v letním období. Stačí ho nechat puštěný přes noc, kdy je teplota výrazně nižší, a ráno opět vypnout. Naakumulované teplo ze zdí zmizí a uvnitř bude chladněji.
Využijte akce na teplovzdušné panely SolarVenti. Více informací zjistíte na www.solarventi.cz
29.03.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444