10 rad pro rodiče: Zařizujeme dětský pokoj pro školáka

Dětský rostoucí psací stůl v sestavě z masivu Baru, cena: 5 130 Kč

Dětský rostoucí psací stůl v sestavě z masivu Baru, cena: 5 130 Kč

Zařídit dětský pokoj pro školáka se může na první pohled zdát docela snadné. Chce to nějakou tu postel, stůl, židli a skříň. Pakliže ale začnete vybírat jednotlivé zařizovací předměty a pokojíček realizovat, můžete narazit na řadu problémů. Proto jsme spolu s p. Barteckou, majitelkou specializovaného e-shopu s designovým nábytkem Nábytek Aldo, zejména pak tím dětským, připravili několik cenných rad. Ty vám pomohou zařídit dětský pokoj pro školáka tak, aby byl praktický, moderní a zároveň měl dostatek hracích prvků.

1. Psací stůl

Psací stoly jsou nedílnou součástí pokojíčků každého školáka. K dostání je nespočet modelů, které můžeme rozlišit na základě provedení. Pořídit lze psací stoly klasické, rohové, takové, jež jsou součástí multifunkční postele a oblíbené jsou rovněž rostoucí psací stoly. Ty jsou z pohledu praktičnosti i úspory financí nejlepší. Porostou spolu s vaší ratolestí a mnohé modely umožňují polohovat psací plochu. Základem je, aby měl psací stůl dostatek prostoru k odložení sešitů, knih a učebních pomůcek. Výhodou jsou zásuvky, do kterých může dítě uložit vše, co potřebuje. Výběr konkrétního modelu z velké části záleží nejen na vašich finančních možnostech, ale zejména velikosti pokojíčku. Do větších můžete pořídit samostatně stojící, do menších jsou vhodná již zmíněná multifunkční řešení, která nabízí postel, stůl a další nábytek v jednom.

Stůl umístěte nejlépe k oknu, ať na něj dopadá denní světlo. Na něm by také neměla chybět lampička, u praváka vlevo, u leváka vpravo. V  blízkosti stolu by mělo mít dítě umístěn odpadkový koš.

2. Ubrus na stůl

Aby mohlo vaše dítě na stole tvořit, aniž by povrch stolu nějak poničilo, můžete na něj umístit nějaký veselý PVC ubrus nebo praktické podložky. 
 

3. Židle

Nezbytným doplňkem každého stolu je židle. Na její výběru si dejte obzvlášť záležet.  Můžete nakoupit dětské židle za pár korun, ale dejte raději přednost těm kvalitnějším a třeba i dražším. Důležitým prvkem dětské židle je ergonomické tvarování sedáku a polohovatelnost. Židle by měla mít také područky. Kromě těchto židlí můžete pořídit i jiné židličky a křesla, která mohou sloužit spíše na hraní či relax.
Dětská židle Bonnie, cena: 1 877 Kč

4. Prostor pro sešity i hračky

Každé dítě potřebuje řadu úložných prostor. Začne-li pak docházet do školy, objem věcí se znásobí. Kam se sešity, knihami, hračkami? Praktické jsou úložné boxy nebo krabice, které můžete umístit na poličky, vložit do skříní či poskládat jen tak na zem. To, co je nutné schovat, se vloží do boxů či krabic a pokojíček je uklizen.
 

5. Postel

Mezi další nutné vybavení dětského pokojíčku je postel. A školák potřebuje mít spánek kvalitní! Už si po obědě nemůže odpočinout jako ve školce či doma a potřebuje být čilý po celý den. Postel by tedy měla být spíše dospělácká s kvalitní matrací. Dnešní podoba nádherných a funkčních modelů postelí vás jistě mile překvapí. Postel může být klasická, vyvýšená či patrová. Zejména mezi dětmi jsou oblíbené patrové postele. Praktické jsou také postele multifunkční. Ty ocení rodiče, kteří mají více dětí nebo nemají v pokojíčku tolik prostoru. Opravdu povedené naleznete na Nábytek Aldo, který nabízí obrovskou škálu moderních lůžek pro děti.
Dětská postel Bibop pro 2 děti, cena: 8 546 Kč
Dětská postel Folk multifunkční, cena: 9 605 Kč

6. Hrací plocha

Nezapomeňte, že i když už máte doma školáka, pořád potřebuje prostor pro hraní. Do pokojíčků můžete pořídit nejrůznější hrací prvky, jako je sklouzačka, houpačka, prolézačky, domečky apod. Ty se umístí třeba na postel, čímž ušetříte místo. Na Nábytek Aldo jsou k dostání celé kolekce dětských pokojíčků laděných do oblíbených dětských motivů. Jedná se o dětské pokoje z masivu dánského výrobce, které jsou opravdu stylové, moderní a originální. 
Dětský pokoj z masivu Indian Girl, cena: od 726 Kč
 

7. Koberec

Ač se v moderních domácnostech stále více ustupuje od používání koberců a dává se přednost jiným podlahovým krytinám, v dětském pokojíčku by ho však mělo být aspoň kousek. Koberec hřeje a děti si často hrají na zemi. Umístěte jej třeba doprostřed, abyste jim prostor co nejvíce zpohodlněli. K dostání jsou koberce s dětskými motivy, jež mohou zároveň využít i ke hraní. 
 

8. Vlastní výtvory

Máte-li dítě kreativní, velmi pěkně vypadají v pokojíčku nástěnky, kam si může své výtvory vyvěstit. Moderním řešením jsou interaktivní stěny. Jednu stěnu v pokojíčku můžete vymalovat speciální barvou. Na trhu jsou k dostání barvy tabulkové, magnetické i pro chytré stěny. Pak je možné na stěnu kreslit křídou, fixem, hrát si s magnetkami apod.

9. Materiál

Při zařizování dětského pokojíčku je potřeba dopředu rovněž promyslet, jaké materiály využít. Kvůli omezenému rozpočtu se možná rozhodnete pro levnější lamino. Lepší je však masiv, který je zdravotně nezávadný a vyznačuje se větší trvanlivostí. Velmi pěkně vypadá použití textilu v podobě dekorací, které pokojíček zútulní. 
 

10. Zaangažujte vaše dítě

Vaše ratolest bude mít určitě velkou radost, pokud se bude moci na nové podobě pokojíčku podílet. Dejte mu tedy prostor, aby se vaše dítě vyjádřilo. Možná vás překvapí svými nápady.
 
Velké možnosti při zařizování dětského pokojíčku nabízí e-shop Nábytek Aldo, který se na nábytek pro děti úzce specializuje. Proto neváhejte zhlédnout krásné kolekce na stránkách www.nabytek-aldo.cz.
16.06.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444